Motala kommun står inför stora ekonomiska utmaningar. Det talar om årliga besparingar på runt 30 miljoner kronor och den styrande Alliansen har som ett av sina mål för mandatperioden att kommunen ska ha "en sund ekonomi". Ett led i det arbetet är en ny riktlinje som tagits fram där man styr upp hur effektiviseringar som berör flera verksamheter ska hanteras.
– Historiskt har vi haft problem här. När det skett gemensamma effektiviseringar har man inte alltid lyckats sänka kostnaden och när det gjorts har man inte tagit hand om effekten utan besparingen har stannat i verksamheten, säger kommundirektör Peter Ingesson.
Det innebär att en del beslut om åtgärder inte fått de effekter som man önskat och att kommunen inte sparat de pengar man räknat med. Därmed finns en risk att det istället behövs nya effektiviseringar. De nya riktlinjerna ska säkra att de problemen inte fortsätter.
– Det här är ett väldigt viktigt beslut. Vi har sett ett behov av att styra upp och bättre följa de gemensamma effektiviseringarna, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
Med de nya riktlinjerna ska det också bli lättare att se om det behöver göras en investering eller satsning för att kunna möjliggöra andra effektiviseringar.
– Det är viktigt att påpeka att det här inte handlar om effektiviseringar som sker i bara en verksamhet, som förskolan eller äldreomsorgen. Det här rör gemensamma insatser som effektivare upphandlingar eller nya it-system, säger Peter Ingesson.
Ni säger att de pengar som sparats stannat i verksamheterna och ser det som ett problem. Minskar inte viljan att effektivisera när man i verksamheten inte får del av effekten?
– Därför finns det i riktlinjerna ett beslut om att minst 25 procent av medlen som tas hem ska stanna i verksamheten. Det blir en sporre, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Han menar också att riktlinjerna har fördelar eftersom besparingarna inte på samma sätt påverkar välfärden.
Är det här ett sätt att slippa generella sparförslag med osthyvel?
– Att lägga generella sparbeting kan vara svårt eftersom det ibland inte blir så genomtänkt eller genomarbetat. Det här är ett sätt att slippa hantera ekonomin med osthyvel, säger Peter Ingesson.
– Men generella spar behöver inte alltid vara negativt, tillägger kommunalråd Annelie Almérus.