Här vill de utreda attraktiva bostäder med Kosterkänsla

Sjöstaden Motala behöver mer sjönära boenden. Det menar företaget Byggstatik som vill utveckla Tegelviken med sjöbodslika villor och strandpromenad.

Företaget Byggstatik som vill utveckla Tegelviken med sjöbodslika villor och strandpromenad.

Företaget Byggstatik som vill utveckla Tegelviken med sjöbodslika villor och strandpromenad.

Foto: Byggstatik, Motala kommun, Anders Rörby/MVT arkiv

Motala2021-03-24 18:10

I flera år har Byggstatik funderat kring möjligheterna att som lokalt företag vara med och utveckla Motala som sjöstad. Men byten av politiker och coronapandemin har gjort att önskningarna inte blivit mer än drömmar. Förrän nu. Under tisdagen tog kommunstyrelsen beslut om en avsiktsförklaring där man säger ja till att gå vidare med utredningarna om attraktiva sjönära boenden i Tegelviken.

– Det här är ett förslag, men tanken är ju att bygga vidare på Motala som sjöstaden. Förlagan finns på Västkusten och Koster. Vi vill få till något som passar in i området och skapa något attraktivt, säger Lars Ström, vd för Byggstatik i Motala.

Skisserna visar röda enfamiljshus med utseende som påminner om sjöbodar. Bakom dem tänker man sig ett flerfamiljshus. Totalt räknar man i dagsläget på 36 enfamiljshus och 12 lägenheter i flerfamiljshuset.

– De ligger så att alla får egen utsikt över Vättern, säger Lars Ström och fortsätter:

– Utanför, intill vattnet, tänker vi en bred promenad som blir tillgänglig för allmänheten och hela området blir bilfritt. Det skulle kunna innebär att man kan få en sammanhängande strandpromenad från stan och ut till Råssnäsudden.

Avsiktsförklaringen innebär att Byggstatik nu får ensamrätt på att utreda bostadsutveckling i området. Dokumentet innebär att man framöver får möjlighet till ett markanvisningsavtal, men det är under förutsättningen att också samhällsbyggnadsnämnden ser positivt på förslaget och är beredda att ta fram en ny detaljplan.

– Det är fortfarande flera beslut kvar, men vi har jobbat på det här länge och känner oss trygga med vad vi har, säger Lars Ström.

Redan förra mandatperioden presenterades idén för kommunen. Sedan dess har intresset enligt Lars Ström varierat. Samtidigt har företaget arbetat vidare. De har utfört utredningar, undersökt föroreningsproblematiken och känt sig för hos mäklare om objekten skulle gå att sälja.

– Vi har haft kontakt med mäklare både här i regionen och i Örebro. De var mer än positiva och sa att om det här läggs ut så har vi det sålt inom en månad, säger Lars Ström.

Har ni någon tanke om pris?

– Det finns en kalkyl från 2018. Sedan är det inte samma priser i Motala som exempelvis i Stockholm, men utifrån priserna på Södra stranden får vi indikationer om att vi kan vara på rätt nivå. Men jag vill inte offentliggöra några siffror nu, säger han.

Hur ser tidsplanen ut?

– Det beror på vad som händer framöver. Vi har så pass mycket handlingar framme att vi kan ansöka om att ändra detaljplanen. Då har kommunen tre månader på sig att ta beslut, men vi känner att det är så positivt nu att det kan gå igenom. Men vi gör ingenting nu förrän vi har det beskedet, säger Lars Ström.

En ny detaljplan tar ungefär 1-1,5 år att ta fram. Men eftersom Vättern är Natura 2000-område och det är sjönära läge behöver länsstyrelsen kopplas in. Därmed väntar en omfattande process efter att samhällsbyggnadsnämnden sagt sitt.

– Men själva byggtiden ligger på mellan ett och 1,5 år, säger Lars Ström.

Kommunen äger marken i Tegelviken, men den arrenderas i dag av båtklubben. Sedan några år tillbaka finns ett avtal mellan exploatörerna och föreningen. Enligt det är båtklubben beredd att ge upp en del av det område som de arrenderar för båtuppställning, men det finns villkor.

– Om vi kan få uppställningsplatser någon annanstans i närheten så har vi inga synpunkter på att man vill bygga där. Men det får inte vara för långt bort, säger båtklubbens ordförande Karl-Göran Gustafsson.

Karta: Tegelviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!