Driftbudgeten ska kapas med 37 miljoner och investeringarna med 87 miljoner. Med det ska kommunen återgå till tidigare finansiella mål. Bland annat att generera ett årligt överskott på minst 2,5 procent vilket nu skulle betyda ett plus 64 miljoner på driften efter 2019.
– Vi måste få tillräckligt med pengar över för att klara kommande investeringar. Vi har för hög upplåning idag. Skulden är 850 miljoner jämfört med 150 miljoner för tio år sedan, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M).
Hur sparbetingen kommer att slå bland verksamheterna är oklart. Det som nu föreslås kommunfullmäktige i december är en yttre ram. Hur pengar och krav fördelas bland nämnderna avgörs därefter av kommunstyrelsen.
Generellt handlar det enligt Alliansen om att effektivisera genom att öka digitaliseringen inom administrationen.
– Här finns redan exempel på där vi kunnat banta verksamhet från 40 till 16 medarbetare. Lägre kostnader behöver inte betyda att det blir sämre, säger Kåre Friberg.
Redan nu avslöjas dock en hel del återställarpolitik. Enligt Liberalernas Kenneth Söderman får den finansieras genom omprioriteringar inom nämndernas ramar.
Alliansen prioriterar därför att återinföra de särskilda undervisningsgrupperna (SU) för elever med funktionshinder.
– Det har varit framgångsrikt tidigare, säger Kenneth Söderman.
Därutöver så ska man utreda ett återöppnande av Godegårds skola.
– Tanken är att föräldrarna ska ta reda på vilket underlag som finns, säger Kåre Friberg.
Partierna har också beslutat att behålla deltidsbrandkåren i sin nuvarande regi.
– Det är värdefullt att räddningstjänsten finns kvar i Borensberg. Styrkan ska behållas på en bra nivå, säger Sten Westberg (C).
Bredbandsutbyggnad är en annan högprioriterad fråga. IP Only skulle satsa stort i Motala – men hittills har man inte sett skymten av någon fiberutbyggnad. Kommunstyrelsen valde därför att säga upp sitt avtal med företaget och därefter har man börjat kika på andra alternativ i stället.
– Det måste ske något så fort som möjligt och just nu är vi nära på att teckna avtal med andra operatörer, säger Kåre Friberg.
Dessutom ska man införa parkeringsskiva – på prov:
– Det är ett pilotprojekt som vi ska pröva på i ett par månader. Det rör sig om tvåtimmarsparkeringarna inne i centrum, säger Kenneth Söderman.
– Handlarna har haft önskemål om det här och då är vi villiga att pröva för att se om det fungerar, tillägger Kåre Friberg.
Återställare bland investeringarna är att fördubbla både gatu- och fastighetsunderhållet till 15 respektive 4 miljoner. Vidare hoppas man klara sig undan ett förskolebygge då istället Svenska kyrkan ska vara villig att bygga och driva en enhet intill Råssnäskyrkan. För att samtidigt öka intäkterna vill Alliansen sälja av fastigheter och mark.
– Vi bör sälja för tio miljoner per år, spår Kåre Friberg.
Allianspartierna styr i minoritet och på måndag väntas Socialdemokraterna lägga ett motförslag. Sverigedemokraterna blir tungan på vågen i såväl kommunstyrelsen som fullmäktige. Men enligt Kåre Friberg ska det inte ha skett något samtal med SD.
– Den här gången har vi bara pratat med alliansen, säger han.
Hur kan ni då vara säkra på att få igenom budgeten?– Det är vi inte säkra på, men vi hoppas att nån annan ska tycka att det är klokt.