Ansvar. Utveckling. Balans. Det är ledorden i Alliansens förslag till hur Motala kommuns skatteintäkter ska användas under nästa år och fram till 2024.
– Vi är på väg framåt. Alliansen tar ansvar för ekonomin, för att utveckla verksamheterna och vi gör det med en budget i balans, säger kommunalråd Annelie Almérus (M) och fortsätter:
– Vi vet att vi står inför stora utmaningar och vi är inte rädda för att vända på stenar och hitta lösningar.
En sådan lösning handlar om att kommunen inte måste göra allt själv. I budgeten tar man höjd för att låna 185 miljoner nästa år och 2024 närmare en halv miljard. Det kan behövas när man planerar investeringar i skollokaler i Borensberg, i nya lss-platser, i en idrottshall på Ekön, ny simhall, centralkök och fler förskoleplatser i centrum.
– De där summorna är ett värsta scenario. Vi vill att fler aktörer ska vara med och då blir det inte så mycket för kommunen att låna, säger Bengt-Åke Karlsson (C).
Ett sådant exempel är ishallen där man räknar med en extern finansiär.
Förutom investeringar i nya verksamhetslokaler vill man också avsätta pengar för att höja bidragen för enskilda vägar, att renovera parkeringshuset Akasian, att bygga en utomhusscen vid Charlottenborgs slott och en konsthall i biblioteket. Det finns också tio miljoner årligen till en särskild bredbandssatsning på landsbygden.
Är det ett kommunalt ansvar?
– Vi måste stötta upp när marknaden inte klarar av att bygga ut och när staten inte skjuter till pengar, säger Annelie Almérus och förklarar att kommunen i så fall bygger ut sitt nät och möjliggör för privata aktörer att nyttja det.
När Alliansföreträdarna själva får lyfta fram förslagets största förtjänster fokuserar Kjell Fransson (L) på Alliansens stora arbete med effektiviseringar som nu fortsätter. Nästa år tänker man hämta hem tio miljoner kronor, året därpå är en prognos 54 miljoner och därpå säger beräkningen 78 miljoner.
Hur ska ni göra de effektiviseringarna?
– Tio miljoner tror vi ska vara möjligt. Det pågår ett ständigt arbete i hela kommunen med att hitta sätt att frigöra resurser och arbeta effektivt. Digitaliseringen är en sådan del som kommer göra att vi kan frigöra administrativa resurser, säger han.
– Och summorna för de kommande åren kommer nog att justeras när vi närmar oss, det är bara beräkningar än så länge, tillägger Erik Forslund (KD).
Ekonomifrågorna hänger dessutom ihop. Effektiviseringskrav är kopplat till att man vill göra överskott på 1,5-2,5 procent av kommunens resultat de närmaste åren för att ha medel till investeringar utan att behöva låna ännu mer.
– Vi hade kunnat lägga en nollbudget utan något överskott och minskat sparbehovet, men vi vill jobba långsiktigt, säger Erik Forslund.
Förutom ekonomi och investeringar innehåller budgeten också förslag på hur verksamheterna ska arbeta. Där lyfter man bland annat fortsatt arbete för att alla elever ska nå målen, mer tid hos äldre som har hemtjänst, insatser för att förbättra näringslivsklimatet och mer närproducerade råvaror i skol- och äldrematen.
– Och vi vill stärka arbetsmarknadsenheten och ha ett ökat fokus på jobbskapande åtgärder, säger Erik Forslund.
I augusti ska kommunfullmäktige ta beslut om vilken av budgetförslagen som ska gälla under nästa år.