Framtidens arbetsmarknad styr inte elevers val

Nyfikna elever kikade närmare på gymnasieskolorna. Framtidens bristyrken påverkar inte deras val, snarare lust och intresse.

Om man inte vet vad man vill är valet svårt, sa Julia Abdul Nour och Nora Frigeri när de var på Carlsund för att få veta mer inför gymnasievalet.

Om man inte vet vad man vill är valet svårt, sa Julia Abdul Nour och Nora Frigeri när de var på Carlsund för att få veta mer inför gymnasievalet.

Foto: Lillian Andersson

Motala2021-10-04 15:15

Civilingenjör, läkare, barnmorska, lärare och systemutvecklare är yrken med stora chanser för jobb 2026 enligt arbetsförmedlingen. I lördags var alla nior inbjudna till Platen och Carlsund för att kolla in skolor och utbildningar.

Gustav Holmberg och Ville Pålsson hade ingen koll på listan men funderar båda på att läsa ekonomi.

– Så är det just nu i alla fall, fast drömmen är att bli golfproffs, säger Gustav Holmberg.

Medan Daniella Abdulahad blir glad när hon hör att civilingenjör finns med.

– Jag vill gå teknik för att bli civilingenjör, så det känns bra. 

Henrik Sävmo, rektor på Platen, tycker att listan är intressant och säger att skolan har en viktig roll att hjälpa och motivera eleverna.

– Det är viktigt att de får veta vilka möjligheter som finns. Självklart ska man få bli det man vill men vi har också en uppgift att vägleda dem, säger han.

– Lite tänker man väl på det, säger Hugo Höög om hur lätt det blir att få jobb i framtiden men tror att för honom blir det något inom bygg eller, tre år och sedan arbetsmarknaden som gäller. 

Inne på industriteknik tog Moa Damberg en titt.

– Vi fick veta att vi skulle titta på allt, men barn och fritid är nog vad jag tänkt. Klart jag tänker att man måste ju få jobb, vad jag väljer är ju min framtid, säger hon.

Men kanske är det inte lätt att välja program med direkt plan för framtiden, inte för alla i alla fall.

– Det blir mest ett steg i taget. Men man kan alltid utbilda sig vidare, säger Julia Abdul Nour. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!