Föreläsningen hölls inför kommunanställda och inriktade sig på hur motionen påverkar hjärnan.
– Många vet idag att man mår bättre av att röra på sig, men det de flesta inte vet är att det faktiskt påverkar alla tankemässiga förmågor. Exempelvis koncentrationsförmågan, stresstolerans och simultankapacitet, säger Anders Hansen.
Effekten av fysisk aktivitet syns bland annat i studier på barn.
– På senare år har allt fler börjat studera hur motionen faktiskt påverkar oss. Studier visar på att nioåringar som fått 20 minuter rörelse vid ett tillfälle redan direkt efter presterar bättre på läsförståelse. Även studier där eleverna fick ha idrott fem gånger i veckan visade på att de fick bättre resultat i ämnen som de inte hade ökad undervisning i, säger Hansen.
Minnet och framförallt hippocampus, som är en del av processen av korttidsminnet, påverkas även av fysisk aktivitet enligt överläkaren.
– Vårt minne blir sämre med åren, så innebär det här att man som sextioåring kan springa tillbaka som man var som tjugofem? Igen vet då man inte forskat hur man påverkas under en längre tid.
Hansen menar även att det är vår kropp som kräver rörelse genom evolutionen.
– Vi har förändrat vårt rörelsemönster något enormt bara de senaste åren. Våra kroppar och hjärnor är byggda för rörelse och fungerar bäst då. Våra hjärnor behöver rörelse för att både lära sig och komma ihåg saker bättre, säger han.