– Vi kände själva att maten är god och underskattad och att det blivit som en trend att inte gilla den. Det tycker vi är tråkigt, säger Electra Andersson i årskurs nio.
Tillsammans med kompisarna Felicia Abdo och Stina Broomé, startade hon ett konto redan för två år sedan där tjejerna dagligen började lägga ut en bild av den lunch som serveras. De gör också tumme upp och recenserar maten genom att tilldela den ett visst antal symboliska små festispaket.
– Vi tyckte att det var en rolig grej att starta ett sådant här konto, säger Felicia.
Tjejerna berättar att det på Mariebergsskolan ofta finns flera olika rätter att välja bland, inklusive vegetariskt. All mat, säger de, lagas också på plats vilket gör att de tycker den känns fräsch. Likaså erbjuds eleverna ofta olika sorters hembakat bröd.
– Det är väldigt lyxigt, säger Electra.
Vad säger era kompisar om ert engagemang?
– Många tycker att det är lite roligt, säger Stina.
Även lärare och måltidspersonal har uppmärksammat tjejernas dagliga uppdateringar. Bland följarna finns förutom kompisar även matintresserade privatpersoner, samt vårdnadshavare.
– Många föräldrar följer kontot och kan se vad deras barn äter, säger Electra.
Hon tror att just skolmaten kan vara ett samtalsämne som lätt faller bort när man väl kommer hem.
På frågan om tjejerna vågar vara ärliga med vad de verkligen tycker om maten, svarar de att de kan det. Sedan finns det förstås skillnader i smak mellan dem också.
– Vi frågar först vad alla tycker och sedan gör vi ett snitt på bedömningen, säger Stina.
Vad har ni för mål med ert konto?
– Det skulle vara kul att bli sedd av flera och uppmuntra andra att göra liknande, säger Electra.
– Största målet är att få fler ungdomar att äta skolmaten, säger Stina.
Enligt tjejerna finns det elever som hellre går till närmaste affär på lunchen istället för att äta av det som serveras. Det är något trion skulle vilja förändra.
Mike Srian, som jobbar i köket på Mariebergsskolan, tycker att det är kul att tjejerna uppskattar luncherna och att personalen får beröm för sitt arbete.
– Det värmer mitt hjärta. Det känns jätteroligt. Vi har fått frågan från andra vad vi gör för att få barnen att gilla maten på skolan. Vi försöker göra så mycket som möjligt från grunden, säger han.