När förskolan haft stora problem att hitta personal har man tidvis släppt kravet om att personalen ska ha någon form av förskollärar- eller barnskötarutbildning. Äldreomsorgen upplever nu liknande problem och funderar på en liknande lösning.
– Tjänstemännen har fått i uppdrag att se över kompetenskraven inom äldreomsorgen. I dag har vi ett 100-procentigt undersköterskekrav och det är vi ensamma i länet om att ha. Samtidigt innebär det problem för oss när vi ska rekrytera vikarier och personal, säger socialnämndens ordförande Anne-Lie Liljedahl (S).
Olika arbetsuppgifter
Hon menar att kravet på undersköterskeutbildning är relevant när det gäller omsorgsdelarna, men att det finns arbetsuppgifter som undersköterskor i dag utför som inte kräver någon sådan utbildning.
– Kommunal talar alltid om att vi ska låta proffsen vara proffs. Man kan ta dem på orden här. Frågan är om den här värdefulla personalkategorin ska utföra alla typer av uppgifter, säger Anne-Lie Liljedahl.
Som exempel tar hon städning, tvättning och matsituationer.
– Det här skulle också kunna vara ett sätt att öka intresset för att arbeta inom omsorgen. Vi behöver få fler som kan tänka sig att göra det. Här skulle vi gärna vilja starta ett ökat samarbete med vuxenutbildningen. Det skulle kunna vara en väg in för nyanlända, säger Anne-Lie Liljedahl.
Fortsatt utbildningskrav
Att man vill förändra kompetenskravet inom äldreomsorgen innebär inte enligt Anne-Lie Liljedahl att man skulle ta bort kravet på utbildning.
– Nej, men förändra det, säger hon.