Den 8–14 maj arrangeras den första Krisberedskapsveckan i Sverige. Syftet är att förbättra människors riskmedvetenhet och att fler ska veta hur de kan förbereda sig för att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.
– Vi står här idag för att informera om det egenansvar man har. Inte för att oroa människor i onödan utan för att höja medvetandet hos medborgarna, säger Caroline Unéus, som är en av representanterna för Motala kommun denna kalla, blåsiga dag på torget.
De flesta kanske tänker på krig när det gäller krisberedskap men Caroline Unéus håller fram att även vädret kan framkalla kriser i samhället.
– Jag minns själv hur det var vid snöovädret i november 1995. Vi som bodde på slätten blev helt insnöade och kunde inte ta oss någonstans på flera dygn.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är initiativtagare till veckan, med de viktigaste aktörerna under Krisberedskapsveckan är landets kommuner, framhåller man in informationen från MSB.
Många som passerar på torget stannar till och betraktar den "krislåda" som man placerat ut. En låda innehållande det nödvändigaste vid en krissituation: vattendunk, transistorradio, värmeljus, konserver och tändstickor.
Jochum Littorin är en av de som stannat till för att ta till sig informationen.
– Det allra mesta har jag hemma. Visserligen inga konserver i nuläget. Eftersom jag bor i lägenhet så har jag ett tält att slå upp i vardagsrummet om jag behöver värme. Ett spritkök och ett tält så klarar man sig.