Så ska Borensberg växa

Nya bostadsområden, möjligheter att bygga lägenheter och en utveckling av centrum. Det är några av de huvudpunkter som skulle kunna ske de närmaste åren när kommunen satsar i Borensberg.

Foto:

Motala2013-10-23 09:34

I flera år har Motala kommun arbetat på en fördjupad översiktsplan för Borensberg. I planen beskriver man en vision för samhället med tänkbara åtgärder för att kunna öka invånarantalet i tätorten Borensberg rejält, från dagens 1 900 till 4 500 på tio år.

I arbetet, som nu alltså är färdigt, återfinns bland annat tänkbara nya bostadsområden för villor, möjlig mark för lägenheter, en önskan om att utveckla centrum och behovet av en ny skola. Dessutom talar man om en ny gång- och cykelväg över strömmen och kanalen, nya industrilägen och fler båtplatser. Frågan är dock var man ska börja.

– Vi har delat upp planen i sådant som vi ska göra på kort sikt och på lång sikt. Det som sker närmast är att vi redan börjat på en detaljplan för nya bostäder i området Hällalund och flerbostadshus på den så kallade Dragkampsängen liksom företagstomter vid Erstorp, säger stadsbyggnadschef Leif Sjögren.

Mycket fokus ligger på att ordna tomter för bostäder. I dag finns lediga villa-tomter på orten, men det räcker inte menar man.

– Jag är övertygad om att det finns ett behov av tomter i Borensberg. Det har varit trögt några år nu, men har man inget att erbjuda så får man inga nya invånare och jag tror att Borensberg har framtiden för sig, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).

För att öka attraktionskraften ytterligare ligger kommunen på Trafikverket och Östsam för att bygget av den nya dragningen av riksväg 34 ska prioriteras.

Ansvariga på kommunen tjatar också på verket för att få till en mer trafiksäker lösning när det gäller broarna över strömmen och kanalen.

– Det går inte att bygga en ny bro för bilarna och därför vill vi gå vidare med en ny gång- och cykelbro för att på så vis öka trafiksäkerheten. Det skulle binda samman orten bättre och förbättra för turistnäringen, säger Leif Sjögren.

Och blir invånarna fler kan Camilla Egberth tänka sig att man måste prioritera upp andra frågor på Borensbergsbornas önskelista.

– Då kan det krävas and-ra investeringar också, var går till exempel smärtgränsen innan man då måste bygga en ny idrottshall, funderar hon.

Nu hoppas kommunen att dialogen med Borensbergborna om framtiden ska fortsätta – och att man får med sig privata aktörer. Kommunen äger nämligen inte mycket mark på orten.

– Antingen måste vi få med oss privata aktörer som vill satsa, vilket vi hoppas, eller så måste vi köpa mer mark och jag utesluter inte en sådan lösning, säger Camilla Egberth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om