Kyrkovalets ordinarie valdag är den 19 september men sedan en dryg vecka är förtidsröstningen igång. När vallokalen i församlingshemmet öppnar blir det kö.
– Vi har haft ett 50-tal om dagen och som mest 62 en dag, säger Marie-Louise Levin där hon står bakom skärmen, och med visir, och kontrollerar röstkort och legitimationer.
– Det är flest när vi öppnar, lite längre fram på eftermiddagen har vi haft det lugnare, säger kollegan Linnéa Hanning.
Hon tar emot de tre kuverten, församling, stift och kyrkomöte, från en av de röstande, och stoppar ner dem i ett gemensamt kuvert. Under den röstandes översyn lägger hon sedan kuvertet i den förseglade lådan.
De jobbar båda i Motala församling och har varit med under kyrkoval tidigare. De säger att de flesta som har bra koll på hur valet går till.
– Vi kan få lite frågor om det kommer någon från en annan församling och vill rösta. Då måste vi kontrollera vilka grupper de kan rösta på. Sen finns det de som röstar genom bud, och det kan man bara göra i sin egen vallokal, säger Marie-Louise Levin.
Linda Sjelvgren var en av alla som valde att förtidsröstade under måndagen.
– Jag tycker det är viktigt att utnyttja min rätt att få vara med att bestämma, säger hon och tycker att det är lika viktigt att rösta i kyrkovalet som i riksdags- och kommunalvalet.
– I grund och botten är det lika viktigt även om det valet får lite mer uppmärksamhet, säger hon.