Så ser det ut med nyföretagandet i Motala

Enligt statliga Tillväxtanalys ökade antalet nystartade företag i Motala från 179 till 233 mellan åren 2019 och 2020. Men lokalt håller sig Nyföretagarcentrum till en lägre notering.

Verksamhetsledare Kristin Ericsson, Nyföretagarcentrum, märker en viss försiktighet inför att starta nytt företag när det ännu råder pandemi.

Verksamhetsledare Kristin Ericsson, Nyföretagarcentrum, märker en viss försiktighet inför att starta nytt företag när det ännu råder pandemi.

Foto: Privat och Fredrik Sandberg / TT

Motala2021-10-30 18:00

Tillväxtanalys bild motsvarar en ökning med 30 procent och ska vara den största i Motala inom åtminstone en tioårsperiod. En förklaring kan vara att insatsen för att få starta ett aktiebolag sänktes från 50 000 till 25 000 kronor i aktiekapital den 1 januari 2020.

I riket som helhet ökade nyföretagandet med 42 procent. Handel är den bransch som vuxit mest. Fler nya företag ska också märkas i anslutning till jordbruk och fiske. Som nystartade verksamheter räknar Tillväxtverket allt nytt som inte är ombildningar. Då ingår även enskilda firmor som inte är registrerade hos bolagsverket.

Rådgivande Nyföretagarcentrum Västra Östergötland räknar traditionellt "snålare" – genom att stämma av med bolagsverket och bara ta med de fyra vanligaste företagsformerna, AB, enskilda firma, HB och KB. Med det måttet fick Motala 182 nya företag 2019 och 191 året därpå.

– Många som sökt sig till oss vill starta eget. Det finns en framtidstro i Motala med bland annat Lalandia. Men man har först velat avvakta utgången av pandemin, säger verksamhetsledare Kristin Ericsson.

Bland Motalas nya företag märks en inriktning mot hälsa, vård och omsorg och med det vinner också kvinnorna terräng som företagare.

Oavsett beräkningsmodell går det inte att spåra någon direkt påverkan på arbetslösheten. Den är fortsatt hög i Motala jämfört med riket. 2019 låg den på 9,4 procent och 2020 på 10,2 procent.       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!