I många år har det varit problem med parkering i Varamon sommartid. I år är situationen allvarligare med tanke på corona. Mycket folk och tätt mellan sällskapen ökar risken för smittspridning och biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti oroades redan i början av sommaren över situationen. Han kan nu konstatera att läget emellanåt är allvarligt med väldigt mycket folk på stranden.
– Jag har samlat alla berörda chefer för ett möte. Vi måste kraftsamla ordentligt och gå in med de resurser som vi kan. Vi ska jobba med städning och parkeringsvakter. Vi ska finnas på plats direkt när gästerna kommer och våra kommunikatörer ska vara ute och informera om att hålla avstånd, säger han.
Vissa särskilda åtgärder genomförs också just för helgen. För att hindra besökare från att parkera på grönområden spärras ett större område av med plastband och koner. Samtidigt så skapas tillfälligt fler p-platser genom att en gräsyta vid Bispgatan iordningställs som parkering. För att minska risken att räddningsvägar blockeras ska räddningstjänsten under helgen göra kontroller av framkomligheten. Fordon som parkerat på räddningsvägarna där det är förbud att stanna kan då enligt kommunen komma att transporteras bort.
Både tjänstemän och politiker kommer att finnas på plats i Varamon för att dela ut informationsmaterial och uppmana besökarna att hålla avstånd. Samtidigt konstaterar Jimmy Szigeti att de saknar befogenheter när det gäller att coronasäkra stranden.
– Vi skyltar och informerar på alla sätt. Vi hänvisar till andra badplatser men vi har inte mandat att stänga stranden. Vi kan inte avvisa folk därifrån, säger han och fortsätter:
– Vi kan bara uppmana och vädja till folk att hålla rekommendationerna om avstånd. Det här handlar om att ta eget ansvar.
Vad är ditt budskap till badgästerna i Varamon?
– Att de ska hålla avstånd. Om man inte känner sig trygg med situationen så får man ta sina saker och åka till ett annat bad. Är det fullt överallt så får man acceptera att man inte kan bada just då på våra kommunala bad. Det är så det är, blir det en risksituation ska man inte vara där, säger Jimmy Szigeti.
När det gällde hemtjänsten uppmanade man folk att inte lämna hemkommunen om man behövde hjälp för att inte belasta andra kommuners insatser. Vill ni göra liknande uppmaningar till badbesökare utifrån?
– Nej, jag vill absolut inte skicka något sådant budskap. Vi har många fina stränder och områden och vi marknadsför oss som Östergötlands sjöstad just utifrån det. Man är varmt välkommen till Motala och vi har ju tio offentliga bad i kommunen att erbjuda, säger Jimmy Szigeti.
Men tillägger han:
– Det är en extraordinär situation och alla behöver ta ansvar.
Motala har många vattennära områden, skulle man kunna iordningställa fler stränder?
– Den frågan har lyfts tidigare, men inte nu. Vi har flera bad redan i dag och det är också en drift- och resursfråga att driva ytterligare badplatser, säger Jimmy Szigeti.
Från regionens smittskyddenhet förstår man problematiken för kommunen, men uppmanar dem att jobba med just informationsinsatser.
– Vi förstår att det kan vara en svår situation att hantera, men det handlar om att uppmana individerna att ta ansvar. Man behöver ta ansvar för sig själv, men också för sina medmänniskor och för samhället i stort, säger hygienöverläkare Jens Raffelsberger.