Beslutet: Nya riktlinjer kring skolplaceringar

Snart är det dags för skolval. Flera befintliga skolor kommer inte att finnas kvar – och upptagningsområdena, som kopplar elever till en specifik skola, har tagits bort. Det här innebär förändringarna för dig.

I Motala kommun kommer det inte att finnas några upptagningsområden framöver, som knyter elever till en specifik skola. I stället inför man nu "rimlig närhet", vilket ställer lite andra krav på vårdnadshavare och elever när det kommer till skolval.

I Motala kommun kommer det inte att finnas några upptagningsområden framöver, som knyter elever till en specifik skola. I stället inför man nu "rimlig närhet", vilket ställer lite andra krav på vårdnadshavare och elever när det kommer till skolval.

Foto: Peter Calén

Motala2023-12-27 17:00

Mellan den 22 januari och 7 februari är det skolval för elever som ska börja förskoleklass och årskurs 7. Varken Södra skolans högstadium eller Karlslunds skola finns som valmöjlighet. Därtill har bildningsnämnden beslutat att ta bort upptagningsområdena, som knyter elever till en specifik skola.

Det här innebär det nya systemet "rimlig närhet":

  • Det är ingen självklarhet att ditt barn placeras på den närmaste skolan, om ni inte gör ett aktivt val.
  • Då får eleven i stället plats på någon av de skolor som ligger inom "rimlig närhet" från hemmet.
  • Det innebär tre kilometer för årskurs F-3, fyra kilometer för 4-6 och fem kilometer för 7-9.

På landsbygden finns det barn som bara har en, eller ingen, skola inom "rimlig närhet"-gränsen. Hur blir det för dem?

– För de eleverna blir det ingen större ändring egentligen, säger Kent Landoff, ställföreträdande bildningschef, och fortsätter:

– Om man bor i till exempel Klockrike har man ju ingen högstadieskola inom rimlig närhet, men i och med att vi har skolskjutsområden kommer det för de eleverna finnas en skola inom rimlig närhet och det är skolskjutsskolan.

Hur kan man då hantera segregationen?

– Man kan ju välja vilken skola som helst. Är man då berättigad skolskjuts till sin skolskjutsskola är man också berättigad skolskjuts till alla andra skolor, säger Kent Landoff och tillägger:

– Men bara med det billigaste trafikslaget, det vill säga kollektivtrafikkort.

undefined
Kent Landoff, ställföreträdande bildningschef, förklarar vad "rimlig närhet" är och vad det innebär för elever och vårdnadshavare i Motala kommun.

Hur kommer det se ut med syskonförtur?

– Det gäller om man har ett syskon som går i förskoleklass, årskurs 1, 2 eller 3 kommande läsår. De ska gå i lågstadiet det läsår som vårdnadshavare söker till.

Hur ser du på risken för att föräldrar med flera barn i olika åldrar ska behöva åka till flera skolor för att lämna och hämta dem?

– Om det är föräldrarnas önskemål att de ska gå på samma skola försöker vi tillgodose det och det är därför vi har kvar syskonförturen.

Om föräldrar däremot önskar att barnen ska placeras på olika skolor är det okej, framhåller Kent Landoff.

– Det är inte så att vi tvingar syskonen att gå på samma skola.

undefined
Det kommer att skickas ut en instruktion om kommande skolval till alla vårdnadshavare som har barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7. Därtill ska en förklarande film publiceras på kommunens hemsida. Det berättar Kent Landoff, ställföreträdande bildningschef.

Om två elever söker till samma skola och det bara finns en plats, hur bestäms det vilken elev som får platsen?

– I första hand är det rimlig närhet som gäller. Sedan är det syskonförtur om det gäller valet till förskoleklass. Sedan är det relativ närhet (skillnaden i farbar väg till den sökta skolan jämfört med en annan skola i närheten). Sedan är det absolut närhet (barnet som har kortast avstånd har förtur). Sedan är det lottning.

Hittills har kommunen aldrig behövt använda sig av de två sistnämnda alternativen.

Om man gör ett aktivt val till sin närmaste skola och inte får plats, då?

– Då ska man ändå få plats på en skola inom rimlig närhet.

Behöver elever som går i årskurs sex i dag, på Skolgårda eller Marieberg som har högstadier, göra ett aktivt val om de vill gå kvar där?

– Ja. Gör man det har man en garanterad plats att fortsätta på den skolan.

Gör man inget aktivt val kan man i stället placeras på en annan högstadieskola, eftersom aktiva val går först när det gäller skolplaceringar, framhåller Kent Landoff.

Det kommer att skickas ut en instruktion om kommande skolval till alla vårdnadshavare som har barn som ska börja förskoleklass eller årskurs 7. Därtill ska en förklarande film publiceras på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!