De livsmedelsgrossister kommunen har avtal med kan justera priserna fyra gånger per år. I maj ökade priserna mycket på färskt kött och kyckling, i september väntas priserna på fisk, spannmål, mejeri och kryddor att öka.
För skolmatens del har det, och kommer det att bli, vissa förändringar. Än så länge har det rört sig om mindre justeringar, till exempel byts dyra produkter ut mot billigare motsvarande produkter, när det går.
– Det kan vara en kycklingdetalj som byts mot en annan kycklingdetalj. Just nu har vi valt att hålla kvar strukturen på vår matsedel, berättar Tomas Hemmingsson, verksamhetschef måltidsverksamheten.
Han har flaggat för en kostnadsökning på livsmedelsinköpen på 1,5-2,5 miljoner för 2022.
– Jag hoppas att vi kan hålla oss till 1,5 på helåret, men det är en hög osäkerhetsfaktor.
Som del i att hålla kostnaderna nere så tog man i maj beslut att inte köpa in färsk fisk, utan bara frusen som generellt sett är billigare.
Flera andra mindre åtgärder har gjorts.
– Vi har styrt upp inköp av smörgåsmargarin. En del enheter köpte fel produkter, portionsförpackat, som det är högt kilopris på. Där kan vi parera ganska mycket genom att köpa 600 grams paket istället.
Köken jobbar även hårt för att minska svinnet, och får anpassa sig på olika sätt.
– Det kan bli så att man producerar mer själva, om det är någon färdigprodukt som blivit dyr då kan man titta på att göra eget. Vi ska inte tulla på någon kvalitet, säger Hemmingsson.