22 miljoner för en stugby, 4,5 miljoner för en golfbana och två miljoner kronor till Tillväxt Motala. Till det kommer förstärkningar på personalsidan. Hittills är det vad Lalandiaprojektet kostat kommunen, enligt kommundirektör Peter Ingesson. Men man räknar med att få tillbaka det.
– All mark är värderad till totalt 61 miljoner kronor. Vi räknar med att få en rimlig kompensation när de köper marken och då kommer värderingen att ligga till grund, säger Peter Ingesson.
Så kommunen kommer inte att sponsra Lalandia på något sätt?
– Nej, absolut inte. De har omfattande kostnader nu framöver, bland annat med arkitekter. Det är därför som de velat haft det klart med markanvisningsavtalen innan de sätter igång på allvar, säger Peter Ingesson.
Däremot kommer kommunen framöver att ha en del kostnader förknippade med detaljplaneprocesserna som nu inletts. En rad utredningar kommer att behöva göras, bland annat måste man titta på trafikföringen, buller, naturvärden och arkeologi. Detta kommer kommunen att betala.
– Kommunen kommer att ta kostnaderna i planprocessen, men det blir inga subventioner eller så, säger Peter Ingesson.
Om det däremot tillkommer ytterligare utredningar kommer kostnaderna att fördelas mellan kommunen och företaget beroende på vad det är för typ av mark som måste utredas.
– I huvudsak kommer vi att betala för detaljplanerna. Men vi är ju själva en intressent i området, säger Peter Ingesson.
Ibland låter ni företaget som vill etablera sig betala för planarbetet. Varför gör ni inte så nu?
– Därför att det är en så stor och viktig etablering. Vi gör så när vi vill se en affärsutveckling i området. Det här tillför Motala kommun stora värden, säger Peter Ingesson.
Några stora kommunala investeringar kommer etableringen av Lalandia inte att innebära. Anläggningen behöver tillgång till stora mängder vatten, men verket i Råssnäs ska klara det utan problem, enligt Peter Ingesson.
– Däremot måste vi titta på det befintliga ledningssystemet, men där har vi ju ett eget intresse till vår simhall, säger han.
Reningen av vattnet ska kommunens system också klara av, liksom uppvärmning via fjärrvärmenätet.
– Kapacitet för fjärrvärmen har vi, men vi måste titta på hur nätet ska förstärkas, säger Peter Ingesson.