Så mycket har kommunen och Lalandia investerat hittills

Lalandias Motalaarbete har sänkt tempot i väntan på besked om detaljplanerna. Ny redovisningar visar också hur mycket man hittills lagt på satsningen.

Lalandias Motalaarbete har sänkt tempot i väntan på besked om detaljplanerna.

Lalandias Motalaarbete har sänkt tempot i väntan på besked om detaljplanerna.

Foto: Motala kommun, Peter Calén

Motala2021-04-06 06:00

Koncernen Parken Sport & Entertainment som bland annat äger Lalandia gjorde sitt största underskott någonsin förra året. Lalandia gick själv plus, men det tack vare statligt stöd. Vd Jan Harrit intygar dock att det inte påverkar planerna för en etablering i Motala.

Hur arbetar ni just nu med Motalasatsningen?

– Vi väntar på besked om detaljplanerna från domstolen. Det behövs ett avgörande där. Vi jobbar ständigt med förberedelser kring vad som ska byggas, men tempot är inte så högt som det varit tidigare, säger Jan Harrit.

Det syns också i företagets räkenskaper. I årsredovisningen för 2020 redovisas att Lalandia hittills totalt lagt 11,1 miljoner kronor på en etablering i Motala. En halv miljon av den summan gäller insatser under 2020. Lalandia har dock via Jan Harrit avböjt att kommentera hur mycket de än så länge investerat i projektet.

Kommunen förbereder att riva Folket Park, men från början sas det att ni skulle göra det. Varför blev det inte så?

– Det är kommunen som äger marken. Vi vet också att saker och tid tar tid i Sverige och då är det här bra för att inte stoppa upp arbetet när det kommer besked, säger han och fortsätter:

– Kommunen säger att oavsett om det blir ett Lalandia eller ej så ska man inte ha kvar Folkets Park.

Kommer ni att betala för rivningen?

– Det lägger man i avtalet när vi köper marken, säger Jan Harrit.

Lalandia har investerat 11,1 miljoner hittills i etableringsplanerna. Det menar Motalas kommundirektör Peter Ingesson är ett tecken på hur seriöst företaget satsar.

– Jag tycker att det är relativt mycket som de lagt hittills. Det visar att de verkligen tar det här på allvar och de är ju bara i börjat av sin del av projektet, säger han.

För kommunens del har arbetet fram till 28 februari i år kostat 45,6 miljoner kronor. Det är pengar som man till stor del räknar med att få tillbaka om detaljplanerna vinner laga kraft och Lalandia köper marken.

– Vi har en överenskommelse och den gäller. Sedan vet vi att kommunen i den här kalkylen satsar något mer än vad vi får tillbaka, men vinsten för samhället kommer bli betydligt större i form av ökade antal arbetstillfällen, ökade skatteintäkter och fler besökare, säger Peter Ingesson.

Vet ni i dag hur mycket mer ni kommer att lägga än de 61 miljoner ni får vid en försäljning till Lalandia?

– Nej, men det handlar om ett par miljoner, säger han.

Karta: Lalandias planerade anläggning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!