Våren 2020 diskuterades ett tvåårigt avtal mellan Motala kvinnojour och kommunen. Tidigare fanns att IOP-avtal, idéburet offentligt partnerskap, men det förändrades och diskussionerna kring både samverkan mellan kommunen och föreningen samt det ekonomiskt bidrag, pågick.
Nu finns ett nytt avtal godkänt av socialnämnden. Ett avtal som innebär att kvinnojouren får ett ekonomiskt stöd med 600 000 kronor per år under tre år, 2022-2024.
– Vi tycker det känns jättebra med avtalet. Vi hade dialog förra året om avtalet om utformning och innehåll och tycker att vi fick till en jättebra grund. Det känns bra att summan och längden är med nu och att vi kan jobba vidare, säger Josephine Diffner, ordförande Motala kvinnojour.
Enligt avtalet är målsättningen att jobba förebyggande för att minska antalet våldsutsatta. Något som också var uppe på nämnden enligt ordförande Maths Andersson (L).
– Deras verksamhet är ett komplement till kommunens egen verksamhet i arbetet med våldsutsatta kvinnor. Ett viktigt arbete. Det var ett enhälligt beslut och inga större diskussioner. Det som kom upp som synpunkter är att hur kommunen har tänkt att intensifiera hur vi går vidare med dem som utsätter kvinnorna för våld, vilket oftast är män, säger han.
Han förklarar att kommunen, i samverkan med kvinnorjouren, tar hand om kvinnorna på det bästa sättet de kan.
– Men förövaren hamnar kanske i någon form av rättslig hantering. Men vad gör vi för att det här inte ska uppstå? Förebyggandefrågorna är något vi måste jobba vidare med.