Så många miljoner måste bildningsnämnden spara 2021

Bildningsnämndens budget för nästa år är underfinansierad. I dagsläget ser det ut som att man måste spara nära 20 miljoner kronor.

Bildningsnämnden måste spara. Det innebär bland annat effektiviseringar i grundskolan.

Bildningsnämnden måste spara. Det innebär bland annat effektiviseringar i grundskolan.

Foto: lev dolgachov/Mostphotos (genrebild)

Motala2020-12-11 06:00

Nämnderna har nu fått göra sina egna detaljbudgetar för nästa år. För bildningsnämndens del konstateras att de behövs åtgärder för att få ekonomin att gå ihop.

– Det här är något som vi behöver hantera under året, men det är också en ständigt pågående process att se över verksamheterna. Det gör vi ständigt. Att vi så här tidigt kan konstatera att det är ett underskott visar också att den ekonomiska avstämningen fungerar, säger ordförande Mark Henriksson (M).

Han lyfter att trots besparingar så görs också satsningar. Med tanke bland annat på corona och arbetsförmedlingens nya roll så förstärker kommunen arbetsmarknadsenheten med fem miljoner kronor. Man gör också en satsning på sfi med två miljoner.

– Arbetsmarknadsenheten gör ett väldigt viktigt arbete, men för att öka möjligheterna att få ut fler i sysselsättning och få fler närmare arbetsmarknaden så görs den här satsningen och kommunen kommer framöver få en viktigare roll när det gäller de här frågorna. Där vill vi vara med, säger Mark Henriksson.

Men budgeten innehåller alltså också besparingar. Totalt handlar det om 19,7 miljoner kronor. Störst utlagd effektivisering ligger på grundskolan som ska ta hem 4,3 miljoner. En större post finns också hos förvaltningen om 13,9 miljoner kronor, pengar som alltså ännu inte fördelats ut.

– Vi har 13 månader på oss; december månad och hela 2021. Vi kommer att jobba kontinuerlig med detta och ju längre fram vi kommer desto säkrare siffror blir det på hur läget faktiskt ser ut, säger bildningschef Per-Arne Sterner och påpekar att man bara den här veckan fick besked om statsbidrag som man inte kunnat räkna in tidigare.

Till nämndens februarimöte ska tjänstemännen presentera handlingsplaner för hur man ska få en budget i balans. Sedan får politikerna ta ställning.

– Man får lägga fram förslag och alternativ som vi får ta ställning till, säger Mark Henriksson.

Finns det något som är heligt?

– Vi får ta ställning till det när vi har ännu mer träffsäkra prognoser och när vi ser vad det kommer fram för förslag, säger Mark Henriksson.

Budgeten gick igenom i enighet, men S och MP lämnade in en protokollsanteckning. De menar att fullmäktige borde tillskjutit mer medel till nämnderna så att det inte skulle behöva genomföras så stora besparingar i verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!