2018 passerade 3 060 000 bilar över Motalabron, en ökning med 7 000 från året innan, enligt Magnus Jensen, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen. Det var för övrigt exakt samma uppgång som föregående år.
– En ganska stadig ökning, kommenterar Jensen.
När det gäller inkomna broavgifter fick man in cirka 15 miljoner kronor förra året.
Enligt Magnus Jensen finns det en fördröjning i statistiken när det gäller hur mycket pengar man fått in genom straffavgifter. Som förseningsavgiften, vilken måste betalas om man inte har betalat broavgiften på utsatt tid. Januari–december 2017 blev det 16 270 förseningsavgifter. Om inte heller denna avgift betalas så måste ska en tilläggsavgift betalas och dessa var 7 200 under fjolåret.
Jensen uppger att betalningsgraden generellt sett är hög.
– I januari i år så hade vi 46 000 avgiftsbeslut. Det kan innebära att man har åkt flera gånger på bron och det kan vara flera avgiftsbeslut på en avi. Av 46 000 avgiftsbeslut så hade vi 1 400 förseningar. Så betalningsviljan är god skulle jag vilja säga.
Vad händer med pengarna som kommer in?
– Vi har ju en summa som vi betalar in till Trafikverket, vilket innebär att alla pengar exklusive smärre administrativa kostnader ska gå till att finansiera brobygget, säger Magnus Jensen.
I fjol betalades 31 miljoner kronor in, vilket innebär att man totalt nu kommit upp till cirka 90 miljoner. Slutmålet är 1 miljard, vilket innebär att det återstår cirka 910 miljoner kronor tills bron är betald.