De räknar med att kunna ta emot upp till 300 flyktingar

Inom kort räknar biträdande kommundirektör, Jimmy Szigeti, med att det ska finnas omkring 300 evakueringsboenden i Motala kommun.

Motala kommun jobbar nu aktivt för att kunna ta emot upp till 300 flyktingar.

Motala kommun jobbar nu aktivt för att kunna ta emot upp till 300 flyktingar.

Foto: Lillian Andersson, Johan Nilsson, TT

Motala2022-03-15 14:00

Förra torsdagen fick Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag av Migrationsverket att inventera så kallade evakueringsboenden i länets kommuner, något som de får statlig ersättning för. Kort därpå rapporterades drygt tusen platser in. Men av de 13 kommunerna saknades uppgifter från Motala.

Varför?

– Vi hänvisade till att vi jobbade med frågan och kände inte att vi bara kunde hasta ur en siffra på boende, säger Jimmy Szigeti.

I ett pressmeddelande från måndagen uppger han att en kartläggning som gjorts visar att det finns få kommunala lokaler som är lämpliga för evakueringsboenden, förutom idrottshallar. Därför ska kommunen istället upphandla och teckna avtal med företag, föreningar och organisationer för att snabbt kunna skapa ca 150 boendeplatser.

Hur går det arbetet? Kommer ni lyckas?

– Det kommer vi att lyckas med, absolut. Nu har vi ett gediget material. Arbetsgruppen har tagit fram både näringsidkare och tilltänkta föreningars lokaler så det finns ett batteri nu. 

Enligt Szigeti har krisledningsstaben gett socialförvaltningen i uppdrag att påbörja upphandling. 

Motala kommun har också uppgett att man jobbar vidare med att "peka ut" en lämplig idrottshall, för att skapa ytterligare ca 150 sängplatser som ska stå redo i närtid.

Vad menar ni med "peka ut"?

– Man har gjort en riskanalys. Det är inte bara att vi tar en idrottshall. Det påverkar andra verksamheter så vi måste vara kloka här med besluten. Men vi har ett par scenerier vi jobbar vidare med och där har vi möjlighet, att med så lite påverkan på verksamheten som möjligt, skapa 150 platser till.

I uppdraget att etablera evakueringsboenden ansvarar kommunerna också för iordningställande av lokaler, personalresurser, att ordna sovplatser, inklusive madrasser och sängkläder, mat och dryck, eventuellt behov av tolk, hälsoskydd och brandskydd.

Hur väl förberedda är ni för ett sånt uppdrag?

– Här hänvisar jag till Bryggan och vår integrationsenhet, de ingår även i arbetsgruppen. Alla frågorna jobbar vi med parallellt för det handlar både om resurser, möjlighet till skolgång och i första läget, tak över huvudet och mat.

Jimmy Szigeti framhåller också att om privatpersoner vill hjälpa till bör de vända sig till befintliga frivilligorganisationer. Motala kommun kommer inte hantera några privata initiativ utan endast uppdrag från Migrationsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!