Ola Schwartz i Grepstad har tidigare mest haft säsongsanställda som är bosatta i Sverige. I fjol var det lite problem med rekryteringen, men i år hade han hoppats ha allt klart i tid.
– Vi hade ansökt och fått beviljat arbetstillstånd för fyra personer från Thailand. Men nu kan de inte flyga hit, säger han.
Bemanningen på Grepstad verkar ändå ha löst sig.
– Det är många som har hört av sig, folk som bor i Sverige, säger Schwarz som räknar med att skörda de första jordgubbarna för året inom en vecka, tio dagar.
På Skedevi gård har det inte varit några bekymmer att rekrytera säsongspersonal. Enligt Claes Pettersson är det i stort sett samma styrka som återkommer från Polen, 10-15 personer.
– Vi är rädda om dom och det är jätteviktigt, säger han.
Han medger att det fanns en lite oro i början, i samband med att pandemin bröt ut hur det skulle bli det här året. Men personalen har varit på plats sedan i april.
I sommar kommer man även att utöka öppettiderna för självplock, för att kunna sprida ut besökarna.
– Vi uppmanar alla att tänka sunt förnuft. Vi har också fått tänka om till sommaren, helt klart, säger Pettersson.
Hos Nykyrka jordgubbsodling upplever Christer Petersson att han har koll på sommarens bemanning. Även han har flera återkommande gästarbetare från Polen.
– Vi har ingen kris.
Är du orolig över att personalen skulle kunna föra med sig smitta?
– Den tanken slår oss inte. Jag utgår ifrån att de själva känner sig pigga.