Så höjs taxan med nya sophanteringen

Trött på kassarna med tidningar och plast som aldrig kommer till återvinningsstationen? Lugn, kommunerna ska införa insamling på tomten.

Ett minne blott? Nu ska villaägarna kunna sopsortera hemma istället.

Ett minne blott? Nu ska villaägarna kunna sopsortera hemma istället.

Foto: Andreas Åsenheim

Motala2016-06-27 08:45

Gröna påsen fick Motalaborna att börja sortera ut sitt matavfall från vardagssoporna. Nu är det dags att gå ett steg längre. Motala och Vadstenas gemensamma vatten- och avfallsnämnd har nämligen beslutat att införa "fastighetsnära insamling". Det innebär att du som kämpar med att lämna plast, metall och tidningar på återvinningsstationen kan slippa ett moment på att-göra-listan. Framöver behöver du nämligen inte fylla bilen och köra till insamlingscontainrarna.

– Alla som bor i villa kommer att få två soptunnor istället för en. Varje tunna har fyra fack i varje och där ska man lägga hushållsavfall som egentligen bara ska vara blöjor, gröna påsen, pappersförpackningar, tidningar, färgat och ofärgat glas, metall och plats i olika faktioner, förklarar nämndens ordförande Arvid Sjögedahl (S).

Först Borensberg

En av tunnorna kommer sedan att tömmas varannan vecka och den andra en gång i månaden. Hur fördelningen av skräpsorter ska se ut i tunnorna är ännu inte bestämt.

– Vi gör det här för att vi tror att riksdag och regering kommer att göra återvinningen till ett kommunalt ansvar och då är det bra att vara ute i god tid. 30 kommuner har redan infört det här och i de kommunerna har man haft bra resultat. När vi gör kontroller av hushållssoporna i Motala ser vi att mycket slängs fel och då tror vi att det kan bli bättre på det här sättet, säger Arvid Sjögedahl.

Nästa höst räknar man med att 2600 villahushåll i Borensberg ska få sina tunnor. Därefter är det dags i Vadstena och slutligen i resten av Motala kommun.

– Innan slutet av 2020 ska alla ha det här systemet, säger Arvid Sjögedahl.

Höjd taxa

Men förändringen är inte gratis. Nya sopbilar med flera fack behövs liksom nya soptunnor. Det innebär ökade kostnader för kommuninvånarna.

– Taxan kommer att höjas med 700 kronor för ett genomsnittligt hushåll när det här är genomfört, säger Arvid Sjögedahl.

Den som inte vill sortera kommer dock inte att tvingas.

– Man kan säga nej så länge återvinningscentralerna finns kvar. Men för 58 kronor i månaden tänker vi att ingen kommer att säga nej. Man slipper ju allt arbete med att sortera i olika kärl och åka till återvinningsstationen, säger Arvid Sjögedahl.

Oeniga

Nämnden var dock inte enig i sitt beslut. En ledamot reserverade sig och ifrågasatte bland annat miljövinsten.

– Vi har inga siffror på hur det kommer att bli i Motala och Vadstena. Men där det införts har man goda erfarenheter, säger Arvid Sjögedahl.

LÄS MER: Varför ska kommuninvånarna betala?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om