Så höjer kommunen ersättningen till kvinnojouren

Socialnämnden sänkte bidraget till kvinnojouren. Men nu ändrar man sig efter att kommunstyrelsen skjutit till pengar. Kvinnojouren är nöjd - men ser ändå vissa problem.

Kommunen och kvinnojouren är överens om ett nytt avtal mellan parterna.

Kommunen och kvinnojouren är överens om ett nytt avtal mellan parterna.

Foto: Jennifer Mayer/Arkiv

Motala2020-06-03 16:00

En oenig socialnämnd ansåg att man av ekonomiska skäl behövde sänka ersättningen till kvinnojouren från 250 000 kronor till 100 000 kronor. Men jouren protesterade och vände sig till kommunstyrelsen. Där ansåg man sig inte vara rätt part att skriva ett avtal med jouren. Istället skickades frågan tillbaka till socialnämnden, men med ett löfte om att kommunstyrelsen kunde ställa upp med upp emot 300 000 kronor om det behövdes.

Frågan har dragit ut på tiden, men efter påstötningar från kommunstyrelsen, har nu tjänstemännen och kvinnojouren tagit fram ett nytt tvåårigt avtalsförslag.

– Det finns ett förslag framme som är förhandlat och som man är överens om, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).

Enligt det får jouren 400 000 kronor av kommunen där socialnämnden står för 100 000 kronor och kommunstyrelsen för 300 000 kronor.

– Kommunstyrelsens bidrag har varit en förutsättning. De fortsätter att stötta kvinnojouren precis som de har gjort tidigare, men då har jouren fått 350 000 kronor, säger Maths Andersson.

Socialnämnden var dock inte enigt. SD reserverade sig eftersom man ansåg att summan var för hög.

Från kvinnojourens sida är man nöjd att det nu tillkommit ett nytt avtal och menar att man har en god dialog med kommunen.

– Det nya avtalet tydliggör att vi ska ha en samverkan och det tycker vi är oerhört viktigt. Vårt arbetet värdesätts av kommunen och det syns i det nya avtalsförslaget, säger ordförande Josephine Diffner.

Samtidigt ser dock kvinnojouren problem med det nya avtalet. De har också framfört dessa synpunkter till kommunen.

– Vi ser att det blir problematiskt och att det nya förslaget kommer att påverka vår ekonomiska situation. Vi har ju lagt en budget utifrån det tidigare bidraget, säger Josephine Diffner.

Hon åsyftar då inte socialnämndens senaste beslut om 100 000 kronor utan menar att kvinnojouren budgeterat utifrån det stöd som man tidigare fått från kommunen om 250 000 kronor från socialnämnden och 350 000 kronor från kommunstyrelsen.

Men accepterar ni det nya avtalet om 400 000 kronor?

– Ja, det gör vi. Vi ser att det går att under två år få ihop verksamheten med de pengarna. Sedan har vi också fått förklarat att det här inte kommer att vara normalnivån för all framtid utan att detta gäller i två år och att det efter det kan bli en ny dialog, säger Josephine Diffner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!