Så har det gått för tulpanodlingen i Motala

I höstas var vi med när det sattes unika tulpanlökar på Vedemö. Nu står ungefär 30 olika sorter i full blom.

Carl Kristoffersson odlar gamla svenska tulpansorter på barndomsgården i Motala.

Carl Kristoffersson odlar gamla svenska tulpansorter på barndomsgården i Motala.

Foto: Victor Berlin

Motala2022-06-04 06:00

Som vi tidigare berättat odlar Carl Kristoffersson gamla svenska tulpansorter i Vedemö. Några av sorterna har familjen haft på gården i många år, men de flesta har Carl fått från den artgen-bank som drivs av SLU, Statens Lantbruksuniversitet. 

I oktober sattes ungefär 30 ovanliga sorter, som nu har växt som bara den. 

– Den här tycker jag är jättefin, Ester. Den är väldigt häftig när den blommar, säger Carl Kristofferson och visar en rosa blomma med lite spetsiga blad.

undefined
Långa rader med tulpaner, den rosa heter Ester.

Odlingen har gått som han tänkt sig, i stort sett.

– Man märker att vissa sorter trivs bättre än andra. Vi hade problem med Kersti förra året – den började mögla när vi hade den upptagen.

– Det är lite så med odling, det är inte en rak linje, det är lite upp och ner. Ibland händer det skitsaker rent ut sagt, som det här.

Annars ser det ut att ha gått bra.

– Tittar man så här är det ganska lovande, för det mesta i alla fall.

undefined
Tofta – tulpansort från Gotland. "Det är väldigt många från Gotland som har hört av sig och velat köpa den. Den går väldigt bra, man kan nästan se hur den trivs", säger Carl Kristoffersson.

Det är som bekant är det inte själva blomman Carl Kristoffersson är ute efter, utan lökarna. Tulpanerna får stå och blomma över. 

– Alternativet är att plocka buketter och sälja, men det är ganska arbetsintensivt, det går inte direkt att få någon ekonomi i det.

I framtiden vill Carl kunna öppna upp för självplock av blommor. I nuläget är det för stor risk att odlingen tar skada om allmänheten får gå in.

undefined
Nu odlas ungefär 30 olika sorter, bland annat de gula, Gul papegoja. "De har funnits här på gården sen 50-talet i alla fall", säger Carl Kristoffersson.

I augusti kommer lökarna att tas upp. 

– Sen sorterar man ut vad man ska sälja, paketerar och lägger ut på hemsidan. Sen sätter man resten i höst igen. Sen börjar det om igen, berättar Carl.

Vad måste göras löpande?

– Så här års är det mest att hålla ogräset i schack.

undefined
En del sorter ser inte ut som "vanliga tulpaner", den här heter Hagelstad.

Lökarna beräknas öka mellan 2,8-3,5 gånger per år.

– Nu går det snabbt. Säg att du har 100 kilo lökar, nästa år blir det 300 kilo, sen 900 kilo – sen går det väldigt snabbt. 

Till höstens planering uppskattar Carl att han kommer behöva utöka odlingsytan till det dubbla, och plantera tätare.

– Då får inte ogräset någon chans.

undefined
Carl Kristoffersson bor i Malmö, hans föräldrar som fortfarande bor i Motala brukar hjälpa till med odlingen. Till hösten kommer odlingsytan troligen att behöva utökas till det dubbla.

Än finns det inte ekonomi i tulpanodlingen, men Carl ser också på odlingen som en kulturgärning.

– Det är många som hör av sig och tackar, de här sorterna finns ingen annan stans, förutom genbanken – de har några av varje. Sen finns det en anledning till att de inte odlas längre, kanske att de varit svårodlade i Holland.

I höst kommer Carl att sälja fem sorter på den egna hemsidan, varav två blir nya lanseringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!