Varje höst anordnas normalt en rad olika tillställningar ute i grundskolorna dit vårdnadshavare inbjuds. Men i samband med nya riktlinjer från regeringen under coronapandemin påverkas i år dessa möjligheter, att fysiskt kunna träffas och få insyn i sitt barns skolgång.
– Föräldramöten är inte obligatoriska så att man måste ha dem just nu. Men kan man på skolan arrangera ett föräldramöte i digital form, får man naturligtvis gärna göra det, säger Kent Landoff, verksamhetschef för grundskola 7-9 samt grundsärskolan i Motala kommun.
Däremot är utvecklingssamtal, säger han, något som är obligatoriskt, enligt Skolverket.
Finns det gemensamma riktlinjer här för alla skolor?
– Nej det gör det egentligen inte, man får värdera mötets viktighet kontra risken. Det är inte totalförbud för någon att komma till skolan, men restriktionerna är ganska mycket tydligare nu att där möten kan genomföras digitalt så ska man göra det digitalt. Kan man inte det, ska man inte genomföra det, säger Kent Landoff och fortsätter.
– Sedan har vi en skola som är igång och krävs det att man behöver ha ett fysiskt möte då får man ha det, utomhus eller på något sätt. Man kan inte ha hundra procents förbud mot alla möten, även om restriktionerna är så.
Enligt Madeleine Karlsson, verksamhetschef för grundskolan, F-6, finns det gemensamma förhållningsregler, men med vissa avvikelser.
– Det står att rektor kan göra undantag om man kan anpassa utifrån de direktiv som finns. Riktlinjerna handlar ju om att vi inte ska ha fysiska konferenser eller möten och att man möjliggör i så stor utsträckning som möjligt för sina medarbetare att bedriva hemarbete. Men det är svårt som lärare när man har eleverna i skolan. Sedan finns det ett visst för- och efterarbete, planeringsarbete och konferenstid som man kan genomföra digitalt, säger hon.
Enligt Madeleine Karlsson har varje enhet också ett ansvar att anpassa så mycket som möjlighet till rådande omständigheter på respektive skola, utifrån att skolan är i gång och människor träffas fysiskt.
– Några har till exempel har gått ut med information till föräldrarna att de vill att hämtning och lämning av barn sker på skolgården så att man undviker trängsel i kloriderna. Det beror lite på hur skolorna ser ut, säger Madeleine Karlsson.