Under onsdagen gick finalen i årets kockelev av stapeln på Restaurangakademin i Stockholm. Dackeskolans restaurang och livsmedelsprogram hade med två elever från årskurs tre i finalen, Simon Ahlström från Mjölby, som tog andraplatsen, och Disa Engdahl, från Motala.
– Nu är jag väldigt trött, säger Disa Engdahl på onsdagseftermiddagen till tidningen.
Klockan 09.30 började Disa att laga mat och det var bakad gös, med bland annat en ostemulsion (en form av ostmajonnäs, red anm) och ramslök. Temat för rätten var vår och en av råvarorna som skulle ingå var just gösen.
– Vi var tvungna att ha gös och sedan var rätten tvungen att vara vårinspirerad och för mig är både sparris och ramslök väldigt vårigt. Sedan är det gott med ost till sparrisen, det var så jag tänkte, säger hon.
Disa klarade av att leverera sin rätt i tid men den räckte inte hela vägen fram till prispallen utan hon slutade på en fjärde plats precis utanför toppen. Men hon var lika glad för det.
– Det viktigaste är inte att vinna. Jag har lärt mig jättemycket och det har varit väldigt roligt. Alla som var här var superduktiga, säger hon.
Läraren Katarina Westlund som var med upp till Stockholm och på plats under tävlingen berättar att hon är imponerad av både Simon och Disa.
– Jag är jättestolt över dem båda två. Simon slutar tvåa och Disa fyra. Det är otroligt små marginaler, det kan vara att det var lite syra som fattades. De är väldigt duktiga, säger hon.