Så går det i Lalandiaprojektet

Hur går det med Lalandia egentligen? Under semestern har jobbet legat stilla, samtidigt har Motalabornas frågor ökat. Här är en lägeskoll om parkeringssituationen, om strandexploatering och om vad som händer nu.

Jan Harrit vid presentationen i april för Motalaborna.

Jan Harrit vid presentationen i april för Motalaborna.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-08-29 07:30

Arbetet med Lalandias etablering har haft semesterpaus, men nu är kommunen igång igen med full styrka. Under sommaren har dock frågorna och ifrågasättandet hos Motalaborna ökat, bland annat på insändarsidan.

– Vi behöver jobba med att kommunicera vad som händer och svara på frågor. Där måste vi bli ännu bättre på att vara tillgängliga. Och man får gärna höra av sig direkt till oss. Än så länge har vi haft ganska lite frågor som kommit hit, säger mark- och exploateringschef Hanna Hammarlund.

Hanna Hammarlund är dock tydlig med att arbetet med de fem detaljplanerna fortgår. Det som är i fokus just nu är att beställa ett antal stora utredningar som är nödvändiga som underlag för planerna.

– Den geotekniska undersökningen där man tittar på markens beskaffenheter och om det går att bebygga markområdet pågår just nu. De är ute och borrar och tar prover. Vi tvivlar inte på att det går att bebygga men det är viktigt att utreda förutsättningarna.

Samtidigt håller tjänstemännen på att utforma beställningen på den stora trafikutredning som ska göras för hela Varamobaden. Där ska man titta på parkeringar och trafiken och hur den ska regleras. Utredningen innefattar inte bara själva Varamon utan även de stora tillfartsvägarna till området. När det gäller parkeringar försvinner ett stort antal sådana då kommunen erbjudit p-ytor till Lalandia för att bygga stugor.

– Det här är jättestora frågor. Vi vet ju att det är trafik- och parkeringsproblem i Varamon i dag soliga sommardagar och här ser vi en chans att göra den situationen bättre, säger Hanna Hammarlund.

Det finns inte många tomma ytor i Varamon där ni kan anlägga nya parkeringar för de som försvinner. Hur ska ni lösa p-frågan?

– Det kanske blir så att parkeringarna kommer att koncentreras till Badstrandsvägen och området kring Lalandia. Då får man åka ner till stranden och lasta av och sedan åka upp och parkera en bit ifrån. Det skulle också förbättra situationen för de boende och det är ju faktiskt inte så långa avstånd att gå. Men för de som har svårt att röra sig måste det förstås finnas parkeringarna nära också. Men som sagt, utredningen får visa på alternativa lösningar, säger Hanna Hammarlund.

Lalandia har framfört önskemål om att kunna köra ett tuff-tuff-tåg mellan Folkets park och anläggningen vid Jätten. De skulle då gärna se att trafiken stängdes av på delar av Varamovägen. Det är också en sådan fråga som ska belysas i trafikutredningen.

– Om det blir så vet vi inte, men man kan inte stänga den helt eftersom det finns boende i området.

En annan stor utredning som är på gång är miljökonsekvensbeskrivningen där man ska undersöka hur projektet påverkar de allmänna intressena och miljön.

– Då tittar man på hur växter, vatten och naturen påverkas, men också frågor som buller, trafik, situationen för närboende och delvis folkhälsan.

Exakt hur utredningen ska avgränsas diskuteras tillsammans med länsstyrelsen.

– Vår plan är att första skedet av alla utredningarna ska vara klara, eller så gott som i alla fall, till samråden som vi har planerat in i februari eller mars, säger Hanna Hammarlund och fortsätter:

– De frågor som börjar lyftas nu är precis det som vi nu jobbar med och ska titta på. Så vi har inga svar på frågorna i dag, men jag kan intyga att vi jobbar med det.

Februari, mars börjar närma sig och än kvarstår mycket arbete. Hanna Hammarlund medger att de jobbar under tidspress, men att man än så länge håller planeringen.

– Vi är på banan, men man vet ju aldrig om utredningarna eller så kommer att behöva kompletteras om ny information framkommer vid utredningarna, säger hon.

Resursmässigt har Lalandiaprojektet den personal som krävs och står högst upp på prioriteringslistan. Samtidigt innebär det att samhällsbyggnadsenheten behövt anställa mer personal för andra projekt och man har beredskap för att köpa mer konsulttjänster.

Vad gäller kostnaderna står kommunen just nu får dessa. I dagsläget handlar det om de involverade tjänstemännens arbetstid. Hur mycket pengar det rör sig om vill Hanna Hammarlund inte kommentera.

– Men när vi säljer marken till Lalandia så kommer de här kostnaderna att räknas med i markpriset. Då får vi tillbaka de pengar som investerats, säger hon.

Så på Lalandia inte köper marken så är det kommunen som står för kostnaden?

– Ja, så är det. Men det arbete som vi gjort är inte ogjort. Då är ju områdena ändå planerade för annan tänkbar verksamhet. Vi utgår från Lalandia i arbetet och vi använder deras skisser i detaljplanerna, men planerna handlar inte specifik om dem. Det blir möjligt med olika typer av etableringar kopplat till turistnäring, säger Hanna Hammarlund.

En oro som uttrycks handlar om att Lalandia skulle ta över stora delar av Varamon och stranden i och med sin etablering. Det tror dock inte Hanna Hammarlund.

– Vi har bara anvisat dem markområden. De ska inte bygga på stranden eller i vattnet. Stranden däremot kommer att bli mer tillgänglig framöver eftersom vi kommer att öppna upp och göra i ordning strandremsan vid Folkets park. Men visst är det så att det kommer att komma mer folk till Varamon i och med Lalandia och det kommer att vara mer folk där även när det inte är toppenväder, säger hon.

Eftersom besöksantalet kommer att öka planerar kommunen även att se över basservicen som exempelvis toaletter i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!