– Det innebär bara att bolaget fått ensamrätt på området i förhållande till andra sökande.
Anders Jakobsson berättar att när Bergsstaten får in en ansökan om undersökningstillstånd, och den uppfyller kraven enligt minerallagen, skickas den på remiss till kommun, länsstyrelse samt Sametinget om en samby berörs.
– Det är inte så vanligt att kommun eller länsstyrelse motsätter sig ett undersökningstillstånd. Men det händer.
Bergsstaten går igenom de synpunkter som kommit in och tar beslut enligt de krav som finns i minerallagen och mineralförordningen.
– I många fall blir det ett beviljande av undersökningstillstånd. Men för att få påbörja en undersökning krävs en gällande arbetsplan på var, när och hur undersökningen ska göras
När den som söker tillståndet tagit fram en arbetsplan ska den delges alla berörda sak- och fastighetsägare. De har tre veckor på sig att komma med invändningar.
– I de allra flesta fall når man en överenskommelse, säger Anders Jakobsson. Om man inte gör det hamnar ärendet hos Bergsstaten som fastställer planen – utifrån de synpunkter som kommit in.
I Sverige är prospektering koncentrerad till Norr- och Västerbotten samt Bergslagen
– Men i takt med att andra mineraler blivit intressanta, till exempel batterimineraler, har prospektering spridit sig i större delen av landet och till områden som inte har samma vana. Därifrån blir det helt naturligt fler synpunkter och frågor.