Han utvecklar sina tankar kring detta:
"Ett fall kan hända på ett ögonblick, i en obevakad stund och det händer då man inte kan dygnetruntbevaka alla. Däremot är det viktigt att vi sätter in fallförebyggande åtgärder och det gör vi alltid. Att ha punktbevakning på ett boende är en form av tvångsåtgärd som vi i möjligaste mån måste undvika då vi har nollvision på tvångsåtgärder. Sådana kan leda till mer oro".
Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Patrizia Bjerkegren, uppger i sin tur att Motala kommun har rutiner för att bedöma fallrisker och att alla som flyttar in på ett kommunalt äldreboende bedöms utifrån något som kallas för "Senior Alert" (ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg).
Damen ifråga ska ha rullats in på sitt rum för att personalen inte ”orkar” höra hennes rop?
"Det är inte acceptabelt att personal rullar in en boende till en lägenhet på grund av att de inte orkar höra rop. Men det händer att personal tar med en boende till lägenheten om denne har ett beteende som stör de övriga. Personalen försöker alltid lugna och avleda en boende i en sådan situation", svarar Anders Forsberg.
På frågan som rör bemanningssituationen, säger han:
"Den ser ut som på andra äldreboenden i Motala, vi tillämpar bemanning efter behov. Ytterst är det en resursfråga. Ingen har personal knuten till sig 24 timmar om dygnet, sådan bemanning tillämpas endast vid livets slutskede. Däremot sätter vi personalförstärkning vid behov och efter en individuell bedömning".
Du medgav i ett samtal att boende med fallrisk ibland får ligga på en madrass på golvet. Hur vanligt är detta och är det värdigt?
"Alla våra boende har en anpassad och bekväm vårdsäng att sova i som är höj- och sänkbar. Vi kan inte gå in på enskilda ärenden, men vi är nyskapande och provar oss fram vad som fungerar. Det primära är den boendes säkerhet, att den inte skadar sig. Det kan hända att man utöver den säng man alltid har även lägger in en extra madrass på golvet i rummet, för att minimera skada vid ett eventuellt fall. Därutöver har vi täta tillsyner. Man gör alltid en avvägning, gentemot värdegrunden. Den genomsyrar vårt arbete och vi har den som utgångspunkt. Vi för alltid samtal och dialog med närstående. Men det förekommer att närstående inte alltid har samma uppfattning som de professioner som vårdar. Personalen utgår från sin yrkeskompetens och erfarenhet och har den boendes trygghet och hälsa i centrum".