Så är planerna för Motalatomten– kan bli 30 bostäder

När Anebyhusgruppen 2016 köpte Bryggeritomten var kommunen spekulanter. Nu arbetar man tillsammans för att planlägga för bostäder i det centrala läget.

Anebyhusgruppen och Motala kommun arbetar tillsammans för bostäder på och vid Bryggeritomten.

Anebyhusgruppen och Motala kommun arbetar tillsammans för bostäder på och vid Bryggeritomten.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2020-07-11 07:55

2016 såldes Bryggeritomten till Anebyhusgruppen. Kommunen var då själva intresserade av ett förvärv, men det gick inte vägen. Nu arbetar man istället tillsammans med köparna om att ta fram en ny detaljplan för såväl Bryggeritomten som den intilliggande ödetomten.

– Det har tagit lite tid för Anebygruppen har gjort en del förändringar personalmässigt, men nu är vi på banan, säger Stefan Wallner, senior plankonsult på Motala kommun.

På ödetomten intill Bryggeriet planerar man för rad-, kedje- eller parhus. På själva Bryggeritomten tror man sig också kunna få in ett par sådana hus.

– Men själva Bryggeriet ska vara kvar. Det finns ganska mycket restriktioner kring den byggnaden, framför allt vad gäller utvändiga förändringar, säger Stefan Wallner.

– Ja, där får man nästan inte göra någonting, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Visionerna för området bekräftas av fastighetsägaren.

– Anebyhusgruppen ska utifrån arkitekter från SandellSandbergs idéer exploatera området i form av bostäder i småhus och på sikt även lägenheter, svarar Pierre Adolfsson, chef för affärsutveckling på företaget, i ett mail.

I planen arbetar man utifrån utgångspunkten att också Bryggeriet ska kunna bli bostäder. Enligt Pierre Adolfsson kommer man dock att börja arbeta med rad- och kedjehusen.

– Tanken är att även bryggeriet ska förädlas och byggas om till lägenheter i någon form, detta kommer dock behöva ske i en senare etapp, uppger han i e-postsvaret.

Totalt räknar man med att de två tomterna skulle kunna resultera i omkring 30 nya bostäder.

– Det är ett jättefint läge och en jättefin byggnad. Vi tycker att det ska bli väldigt roligt att se en utveckling där, säger Caroline Unéus.

Strandskyddet i området tror man inte ska bli några problem eftersom stora delar av Bryggeritomten redan är bebyggd.

– Tidsplanen är sådan att vi räknar med samråd i början av 2021 och att planen kan antas året efter. Men vi tror att det kan gå fortare, säger Stefan Wallner.

Den förhoppningen finns också hos exploatören. Pierre Adolfsson uppger att förberedelserna till planarbetet nu är igång och att deras förhoppning är att Anebyhusgruppen ska kunna ha en säljstart för projektet under den andra halvan av år 2021. När etappen med Bryggeriet kan komma igång är oklart.

Karta: Bryggeritomten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!