Det var en oenig nämnd som tog beslutet och Marianne Walter (S), som var emot, framförde både i nämnden och senare i en interpellation i kommunfullmäktige till nämndens ordförande Maths Andersson (L), att de fått ”indikationer från anhöriga, facket och personal” om hög personalomsättning, brister gällande genomförandeplaner för de boende samt kravet på två alternativa rätter vid lagade måltider.
– Det var när avtalet skulle upp på nämnden som det började ringa. Visst har man hört lite från fackligt håll men inte på det sättet, säger Walter (S), andre vice ordförande i nämnden.
Hon anser att, även om S är i opposition, har de ett ansvar för att avtalen mellan kommunen och privata verksamhetsutförare följs.
– Vi har ett jättestort ansvar. Det är därför vi lägger fram sådana här saker, säger Walter.
Hon säger att nämnden har fått information om boendena och att det har låtit som om allt varit enligt avtal men att indikationerna som nått dem säger något annat.
Verksamhetschef Charlotte Ejdehage, Vardaga, kommenterar det synpunkter som framförts.
– Generellt har vi inte en stor personalomsättning. Det är en stor rörlighet bland undersköterskor på äldreboende, så det finns en naturlig omsättning, säger hon och tillägger att en del förändringar skett när Nämndemansgatans boende öppnade samt att några valde att lämna i samband med att så kallat behovsbaserat schema infördes under en tid.
– Det har inte varit några problem att rekrytera ny personal under året.
När det gäller genomförandeplaner för de boende säger Ejdehage att det i normalläget inte fördröjs.
– Det kan finnas skäl till att det dröjt, till exempel har det under pandemin förekommit att det inte varit möjligt att genomföra möten och i något fall så är det de närstående som ställt in möten av olika skäl, säger hon.
På uppgiften om att det inte serveras alternativ i samband med lagade mål och att det, när alternativ efterfrågas, hänvisas till att det finns i frysen svarar Ejdehage:
– När det gäller maten är det inte något konstigt. Det finns alternativ att välja på. Vi har kunskap om vem som inte tycker om vissa rätter och lagar då annan mat till dessa kunder. På menyerna ska det stå att det finns alternativ att välja på. Självklart förvaras mat i frysen.
Biträdande socialdirektör Theres Sandstedt Johanson förklarar vad avtalen med privata utförare säger om just alternativa rätter.
– Det som framgår av avtalet är att till huvudmålet ska den enskilde alltid kunna välja mellan minst två rätter. Det ska finnas – och det vi kan kolla upp är om man har en matsedel där det framgår vad man kan välja på.
Hon tillägger också att de boende ska ges möjlighet att påverka matsedeln men frågor kring hur det hanteras hänvisar hon till verksamhetsutövaren.
Beslutet om att förlänga avtalet för Skogsgården och Björkbladet ligger fast men Walter stryker under att i grunden vill S inte ha äldreboende i privat regi.
Vet du när avtalet skrevs?
– Nej, antingen för tre eller fem år sedan.
Beslutet togs 2018 av en S-ledd nämnd. Hur ser du på det?
– Ja, det var då vi började diskutera att vi skulle ha en enhet som man kunde jämföra med kommunens egna enheter. Det vi gjorde då gjorde vi med den kunskap vi hade då.
Interpellationen kommer besvaras vid nästa fullmäktige.