Rovdjursföreningen om vargfrågan

Frågan om rovdjur är en vattendelare. Vissa emot, andra, liksom Rovdjursföreningen, är för – nyligen bjöd de in till en temakväll med fokus på varg, lodjur och spårning.

Christer Davidsson, ny regionansvarig Rovdjursföreningen i Östergötland. Under kvällen samlades man i Godtemplargården i Motala. Bland annat pratade Lovisa Häggström om rovdjur från länsstyrelsens perspektiv, och Johan Falck om spårning.

Christer Davidsson, ny regionansvarig Rovdjursföreningen i Östergötland. Under kvällen samlades man i Godtemplargården i Motala. Bland annat pratade Lovisa Häggström om rovdjur från länsstyrelsens perspektiv, och Johan Falck om spårning.

Foto: Victor Berlin

Motala2023-05-17 08:00

– Vi brukar vara ute och ha informationskvällar lite då och då. Historiskt har vi varit ganska mycket i Linköping. Vi ska försöka bredda oss lite grann och börjar i Motala, säger Christer Davidsson, ny regionansvarig i Östergötland.

Rovdjursföreningen är en ideell förening som startade 1997 och, som namnet antyder, jobbar för att bevara de svenska rovdjuren. Det är framförallt björn, järv, varg, lodjur och kungsörn, som föreningen vurmar och värnar om lite extra.

Föreningen har nästan 4300 medlemmar, varav nästan 300 finns i Östergötland. 

– Vårt övergripande mål är att sprida kunskap och information, vi jobbar för att försöka öka förståelsen och acceptansen för de stora rovdjuren. Men också påverka i debatt på olika sätt, säger han. 

Det gör de genom att skriva insändare till tidningar, skrivelser till politiker och överklagar beslut om rovdjur som de tycket är felaktiga.
 

De vill att friktionerna mellan rovdjuren och mänsklig verksamhet ska blir så små som möjligt, förklarar han.

– Det finns friktioner, det är vi mycket väl medvetna om. Rovdjur tar ibland tamdjur men vi tycker att det finns goda möjligheter att förebygga det med stängsling bland annat. Många gånger hjälper vi fårägare med stängslingsarbete. 

Under temakvällen i Motala pratade man bland annat om de nya vargreviren i Motala kommun, Fågelmossen, och Tisaren som delvis ligger i Östergötland, delvis i Närke.

Hur ser ni på nya reviret Fågelmossen?

– Vi ser positivt på att vargen får möjlighet att leva och breda ut sig ytterligare. Sen gäller det att man kan hjälpa till och se till att det blir så lite friktion som möjligt mellan mänskliga aktiviteter och de vilda djuren. 

Ser du några nackdelar med nya vargrevir?

– Nej jag ser egentligen ingen nackdel med att det finns en fungerande fauna. Toppredatorerna är väldigt viktiga i ett ekologiskt perspektiv. Man tror att den biologiska mångfalden bara bygger nerifrån, men den bygger även uppifrån.

Davidsson menar att både lodjur och varg gör nytta ute i naturen. Bland annat genom att lodjuren tar klövvilt, som det finns väldigt mycket av, uppger han.

– De ställer till skada genom att beta på sädesfält de orsakar trafikolyckor med mänskligt lidande, stora ekonomiska konsekvenser och såna saker. Vi tycker att det är samhällsekonomiskt fel att skjuta lodjur. 

Han berättar att också vargen fyller sin funktion, till exempel då den tar stora djur som älg.

– Den håller sig nära älgen i tre, fyra dagar och äter av den. Men under tiden kommer även en räv att slinka fram och ta, korpen dyker ner och tar, det kan komma havsörnar och ta delar av den biten.

Han fortsätter:

– Så småningom är det insekter som kommer att leva på det här kadavret och de insekterna blir mat åt småfåglar. Så ruttnar det ner och blir en del av jordmånen och påverkar även växtligheten. Man tänker inte på det, man ser bara att vargen tar en älg, men man måste se på följderna och konsekvenserna av det också.

Att samlas inomhus till en föreläsningskväll hör kanske inte till det allra vanligaste för föreningen, helst möts de ute i naturen berättar han.

– Mycket oftare är vi ute i skogen och går och tittar på spår och spillningar och föreställer oss hur djuren lever, säger Christer Davidsson.

Nya vargrevir

I april gick länsstyrelsen ut med information om att två nya vargrevir bildats i Östergötland. Fågelmossen, som fick namn efter ett naturreservat beläget mellan Karlsby och Tjällmo, och Tisaren, efter en sjö i Örebro län - detta revir ligger både i Östergötland och Örebro län.

Det har kommit in en ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt på vargparet i Fågelmossen eftersom de är syskon med varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!