Robotar kan bli verklighet i hemtjänsten i Motala

Socialnämndens digitalisering av hemtjänst och äldreomsorg fortsätter. I framtiden kan det dyka upp både medicin- och duschrobotar.

 I framtiden kan det dyka upp både medicin- och duschrobotar.

I framtiden kan det dyka upp både medicin- och duschrobotar.

Foto: MVT arkiv, Mostphotos

Motala2020-06-12 11:11

 Nyckelfri hemtjänst och trygghetskameror har varit två delar av socialnämndens senaste digitaliseringsarbete som ska hjälpa till att göra hemtjänsten och äldrevården effektivare.

– När det gäller digitalisering över huvud taget så finns alla de här delarna med. Vi har tjänstemän som jobbar med det fullt ut, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.

Än finns inget beslut om vad nästa steg blir. Men i underlaget för effektiviseringsåtgärder finns exempel på hjälpmedel som duschrobotar, toalettsitsar med tvätt- och torkfunktion och vändningshjälpmedel.

– Vi hoppas på att det här kommer kunna framförallt implementeras i verksamheten allt eftersom och så mycket vi hinner med, säger Maths Andersson.

Försvinner inte den mänskliga närvaron?

– Det där beror på hur man vänder och vrider på såna här frågor. I stor utsträckning blir det en bättre situation för både brukare och personal. Man hittar hjälpmedel som är bra för personal och förenklar till vissa delar. Sedan för brukaren så kan det ju vara en trygghet att få hjälpmedel, säger Maths Andersson.

Andersson berättar att man idag har ett bekymmer med att det är mycket personal som kommer ut i hemmen och som kan stressa vårdtagaren.

– Kan vi istället få in den här typen av hjälpmedel minskar ju också de delarna. Men självklart måste man se upp med det hela så det inte blir en sterilitet och att man sätter in personer i ett robotlandskap, säger Maths Andersson.

Digitaliserigen inom bland annat hemtjänsten i Motala ska fortsätta.
Digitaliserigen inom bland annat hemtjänsten i Motala ska fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!