Föreläsare var Carolina Åman och Caroline Molander som båda är arbetsterapeuter inom den kommunala hemsjukvården i Motala. De arbetar bland annat med "Möjligheternas bostad" ,en visningslägenhet i Gamla Stan i Motala, i vilken man med Carolina Åmans ord visar "smarta lösningar som man kan göra i sin lägenhet för att bo kvar längre hemma".
De två föreläsarna berättade med hjälp av bilder och videoklipp om de olika tekniska möjligheter som finns på olika områden i vardagen, både sådant som är aktuellt nu och som kan komma i framtiden. Det handlar om välfärdsteknik vilket definierades som "digital teknik som gör att en person som löper risk att få en funktionsnedsättning kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet".
Föreläsningssalen var välfylld med publik och de fick många exempel på vad denna typ av teknik kan vara.
En sak som testas i bland annat Mjölby och även är på gång i Motala är digital tillsyn på natten via en kamera, något som blir en ersättning för nattliga besök av hemtjänstpersonal. Dessa besök kan upplevas som störande av den sovande.
– Men har jag en nattkamera där man har kommit överens om vilka tider man ska få tillsyn, så är det en kamera som öppnas då och tittar till så att jag ligger där lugnt och fint i min säng, förklarar Carolina Åman.
Mobila trygghetslarm finns i Motala kommun, men är bundna till den egna bostaden. Det finns dock trygghetslarm med gps med vilka man kan larma även utanför hemmet
om man till exempel tar en promenad och råkar ramla omkull. Caroline Molander berättar att gps-larmen kan vara ett sätt att få pensionärer att gå ut och aktivera sig.
Något som rent allmänt är vanligt idag är ju surfplattor och i ett videoklipp som visades vittnade pensionärer om vilken nytta de har av dem i sin vardag, exempelvis för att hålla kontakt med barn och barnbarn.
Men föreläsningen skildrade också mer spektakulär teknik, som exempelvis en robotkatt. Den ser ut och låter som en riktig katt och är ett alternativ för äldreboenden där man på grund av allergiskäl inte kan ha riktiga djur. Robotkatten används framförallt inom demensvård.
Man visade också en bild på en robotsjuksköterska. Inom vården kan robotar bland annat utföra tunga lyft så att personalen inte riskerar arbetsskador.