Fyrfacksprojektet påbörjades sommaren 2017 och avslutades i maj i år. Totalt har det kostat kommunen drygt 40 miljoner kronor.
– 36 miljoner var budgeterat, sen blev det ett tillägg på fyra miljoner häromåret, säger Philip Assarsson (M) ordförande i vatten- och avfallsnämnden.
Från början var målsättningen att projektet skulle vara klart under 2020, men tidsplanen fick revideras på grund av att leveranstiden av sopbilar var 12 månader, som framkom vid upphandlingen.
Enligt kommunens slutrapport har 12263 abonnenter erbjudits fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar i sorteringstunnor. Av dessa har 12118 fått sin gamla tunna utbytt, alltså en anslutningsgrad på 98,8 procent.
– Det är mycket bra sortering enligt sorteringsanalyser. Merparten av folk tycker det här är bra, det är en väldigt fin miljögrej att slippa åka till miljöcentraler, säger Assarsson.
Enligt slutrapporten har soppåsen som går till förbränning minskat från nio kilogram till fem per fjorton dagar. Leveranser till Tekniska Verkens optiska sortering har minskat med 81 procent mellan 2017 och 2020, från 9106 ton till 1661 ton. Transporter med matavfall direkt till biogasanläggningen har ökat från 0 ton 2017 till 1487 ton 2020. Insamling av förpackningar har ökat med 30 procent i Motala kommun. Mängden elektronik i restavfallet har minskat med 75 procent jämfört med 2015.
– Det har visat sig vara mycket bättre sortering i bostaden än när man åker till en avfallscentral och sorterar.
Projektet har varit lite omdiskuterat under åren, är ni nöjda nu?
– Nej. Jag vill se över kostnaderna givetvis, att det här ska bli ännu effektivare och bättre. När det blev högre kostnader så bromsade vi utbyggnaden för sommar- och fritidsbostäder. Det hade kanske kostat ytterligare en sopbil och massa kärl, säger Philip Assarsson, som vill att också fritidshus ska få fyrfack i framtiden.
När det skulle kunna bli är oklart. Enligt förvaltningschef Fredrik Feldt finns det många frågetecken.
– Det är så osäkert med allt kopplat till vad stadsmakterna säger, vem ska ha producentansvaret, vad blir ersättningarna? Vi har fått en del kritik för att vi drog igång med småhusen innan alla regeringsbeslut och alla ersättningsfrågor var klara. Vi har slutfört det vi har sagt, och gör inget ytterligare innan vi får klarhet i hur spelreglerna blir framåt, säger han.