Det är natur- och samhällselever i trean som läser fördjupningskursen Politik och hållbar utveckling som ligger bakom arbetet. I mindre grupper har de fått ta kontakt med krögare i Motala och intervjua dem i frågor som rör råvaror, men också hygien, avfallshantering och energianvändning.
Enligt en av lärarna, Jonas Lundblad, har det inte varit helt lätt att få alla tillfrågade att ställa upp, men Madeleine Karlsson och Caroline Estgren känner sig nöjda med sitt arbete.
– Det har varit roligt och vi har inte haft så svårt att nå restaurangerna. De har varit väldigt samarbetsvilliga, säger Madeleine.
Blev ni positivt överraskade av någon?
– Ja, en av restaurangerna har fokus på närodlat, säger Caroline.
Det praktiska skolarbetet har även varit bra för den personliga utvecklingen, menar tjejerna, att ringa upp okända personer och hantera intervjusituationer.
– De har fått sätta sig in i alla frågor och har även fått se hur det är ute i samhället, framhåller Jonas Lundblad.
Det är andra året i rad som Miljönätverket i Motala delar ut ett pris till det företag som arbetar bäst med miljöfrågor. I fjol var det livsmedelsbutiker som granskades.
Efter presentation och sammanställning kommer tre restauranger att nomineras till Årets miljöpris. I samarbete med koordinator Ellen Friberg vid Östergötlands miljönätverk väljs sedan en vinnare ut som på Motala Expo, den 15 mars, får motta diplom samt 5 000 kronor. Pengarna ska i sin tur gå till en barn- eller ungdomsorganisation för att främja dess miljöarbete.