Roger Altsäter, vd Göta Kanalbolag, uppger att man för närvarande har läget med vattenpesten under kontroll.
– Just nu är det inga bekymmer för oss, tack vare att vi har kört klipparna under en längre period, säger han.
Under förra säsongen tog man upp totalt 40 ton vattenpest. Roger Altsäter berättar att man i år blev förvånade över att vattenpesten kom så tidigt.
– Vi klippte vattenpest i slutet av förra säsongen. Vi trodde att det skulle komma i augusti år, men värmen har nog hjälpt till, säger han.
Under några veckors tid körde kanalbolaget med dubbla klippare, och dubbla skift.
– Det gick ganska mycket då för att hinna ikapp.
I nuläget har man en klippare kvar på kanalen, som troligen kommer att jobba vidare i ungefär en vecka till. Kanalbottnen ska även scannas, för att man ska få en bild av hur det ser ut, och var man ska sätta in resurser framöver – om det behövs.
– Vi kommer också att ha löpande kontrollpunkter längs sträckan för att se hur pesten beter sig, säger Roger Altsäter.
Finns vattenpesten i hela Göta kanal?
– Nej. Det finns i Motala och i långkanalen till Ljungsbro ungefär, sen är det ingenting. Det är bara på den sträckan, det är jättemärkligt.
Den klippare som ännu är i gång jobbar nu på sträckan mellan Brunneby musteri och in mot Borensberg. Entreprenören Sten Carlsson klipper först på drygt två meters djup, och samlar sedan upp vattenpesten med en gaffel när den flutit upp.
– Den här sträckan körde vi förra året, vi körde bara i mitten för att hålla båttrafiken igång. Tydligen gör det nytta för det finns inget kvar i mitten.
I år hade ni samlat upp 50 ton?
– Det är det säkert, men då har vi kört på ny sträckning, där vi inte körde förra året, det var inget då. I år har vi kört från Ljungsbro och hit, säger Sten Karlsson.
Han tycker att jobbet på kanalen är rätt behagligt, även om det ibland kan bli intensivt. Allt som oftast möts han av uppskattning från båtägare som ger tummen upp när de passerar.
– De har sett att det gör nytta, det är alltid positivt.
Peter Czigler, som jobbar för kanalbolaget, tar upp den vattenpest som Sten lägger upp på kanten. Till sin hjälp har en kran.
– Jag kör det till en container vi har stående. Sen förs det vidare till tekniska verken.
Vad tycker du om det här jobbet?
– Det måste göras, jag tycker att det funkar bra. Det är hanterbart, säger han.