Under måndagen introducerades elever i årskurs ett programvis i aulan på Platengymnasiet för att inte alltför stora grupper skulle samlas på en gång. Tvåorna och treorna anländer först under tisdagen, till båda skolorna.
Rektorer och pedagoger är däremot på plats sedan en tid tillbaka och enligt skolledarna på Platen finns en utarbetad plan på hur man ska möta hösten, med hänsyn till pandemin.
Samtidigt är förväntan över att kunna öppna igen påtaglig.
– Det kändes lite speciellt att gå hit i dag, säger ledningsresurs Annika Landoff som menar att såväl lärare som elever har sett fram emot att få ses igen.
Landoff var en av flera i personalen som fick uppleva den plötsliga skolstängningen. Nu, säger hon, finns en annan beredskap om det skulle hända igen. Det finns också utarbetade strategier för hur eleverna ska kunna kombinera studier på skolan med distansstudier om något program skulle drabbas av smitta.
Att studera hemifrån är inte en lösning på lång sikt, förklarar Christina Billemar, rektor för gymnasiesärskolan och introduktionsprogrammens språkintroduktion
– Det är svårt för många att läsa på distans, säger hon.
– Det finns en riskfaktor om eleverna tappar rutinerna med mat och sömn. Det skadar studierna på sikt, framhåller Helena Hadfy, ny rektor för Ekonomiprogrammet och Samhällsvetenskapliga programmet.
Förutom att följa Folkhälsomyndighetens allmänna riktlinjer har Platengymnasiet utarbetat en handlingsplan och gjort en riskbedömning inför hösten. Det kommer inte att göras några stora förändringar i elevgrupperna, däremot ska det finnas handsprit i alla arbetsrum och vid alla entréer. Håltimmar minimeras på schemat och elever uppmanas att undvika lokaltrafiken och istället samåka, gå eller cykla till skolan.
I matsalen sker också förändringar i kösystemet samt hur livsmedel placeras i lokalen. Man får heller inte slinka in och äta när man vill.
– Vi kommer att vara stenhårda att eleverna äter enligt sitt schema, poängterar Helena Hadfy och säger att om det inte efterföljs kommer skolan att ta hjälp av vakter.
Under höstterminen kommer tvåor och treor inte ha några föräldramöten, däremot planeras det för de nya ettorna som får ta med en vårdnadshavare var.
Skolterminen erbjuder i år inte några studiebesök och all idrott ska så långt det går ske utomhus.
– Det vi kan göra måste vi göra, säger Henrik Sävmo.
Även han är ny rektor på skolan, för Naturvetenskapliga programmet, Teknikprogrammet, Riksidrottsgymnasiet och lokala Idrottsgymnasiet.
Bortsett från att han och Helena Hadfy tillträder sina nya tjänster i en märklig tid ser de fram emot ett kommande förändringsarbete.
– Vi måste öka attraktionskraften och kvalitén på skolan. Jag ser en utvecklingspotential och det är ett intressant läge, säger Henrik som tidigare jobbat som rektor inom grundskolan i Hjo samt i Linköping.
Helena Hadfy, som tidigare arbetat som rektor i Linköpings kommun, är också optimistisk.
– Det kan bli en oerhört spännande resa och det finns en samsyn inom förvaltningen som spridit sig till kärnverksamheten. Det finns en förändringsvilja och det känns roligt och glatt, säger hon.
Bland annat planeras ett ökat samarbete med Carlsund för att skapa en likvärdighet och öppna nya kommunikationsvägar. Det kan bland annat resultera i ett nytt samarbete lärare emellan.