Bristen är en utmaning som inte löses över en natt

Personalbristen påverkar vården. Det uppger regiondirektör Krister Björkegren men kan inte säga var gränsen går.

Regiondirektör i Region Östergötland, Krister Björkegren, vill inte kommentera innehållet i Magnus Käcks mejl men svara generell och bekräftar att bristen på sjuksköterskor påverkar verksamheten inom slutenvården.

Regiondirektör i Region Östergötland, Krister Björkegren, vill inte kommentera innehållet i Magnus Käcks mejl men svara generell och bekräftar att bristen på sjuksköterskor påverkar verksamheten inom slutenvården.

Foto: Victor Bomgren

Motala2022-11-06 07:00

Björkegren vill inte kommenterar Magnus Käcks mejl men går med på att svara generellt.

Han medger att bristen på vårdplatser beror på sjuksköterskebrist.

– Den bilden kan jag bekräfta. Vi har en jättetuff situation efter 2,5 år med pandemi, den bilden delar vi och det är något det kämpas med på alla nivåer.

Men det gällde väl även före pandemin?

– Hälso- och sjukvården har under de senaste 5-6 åren haft en tuff bemanningssituation. Men det har eskalerat under pandemin och vi har chefer och ledare som jobbat dygnet runt med det. Det är en stor utmaning men svår att lösa över en natt.

Är det en risk för patienterna?

– Varje medarbetare och varje chef gör allt för att det ska bli bra för patienterna, det är hela tiden fokus. Men är det personalbrist och brist på vårdplatser så påverkar det så klart. Ingen vill ju ha det så långsiktigt. Alla patienter ska känna att de får en bra och trygg vård när de kommer till oss.

Platsbristen gör att patienter blir kvar på akuten eller skickas till fel avdelning. Hur ser du på det?

– Det är något som vårddirektörerna kan svara bättre på, jag har inte alla detaljer. Men det är sådant man får jobba med hela tiden, säger han och hänvisar till patientsäkerhetsstrategin där bland annat överbeläggningar mäts.

Han säger att kompetensförsörjning är viktigt och att de har fler anställda idag.

– Vi har fler läkare och fler undersköterskor. Men färre sjuksköterskor.

Är det läge att ”dammsuga” organisationen och få sjuksköterskor att återgå till avdelningarna?

– Vi har fokus på klinisk verksamhet och en löpande dialog kring bemanning och hur vi säkrar att rätt kompetens finns på rätt plats. Att flytta personer från en arbetsplats till en annan kan tyckas enkelt men måste hanteras både utifrån medarbetarens anställningsavtal och intresse från medarbetaren att flytta på sig. Vi har många viktiga uppgifter inom regionen där det krävs vårdkompetens, exempelvis för utredningar och utveckling.

Är höjda löner ett alternativ?

–Vi jobbar med frågan och har genomfört flera lönesatsningar för sjuksköterskor senaste åren. Vi jobbar också med arbetsmiljö och möjligheter till återhämtning efter pandemin.

Käck skickade med en fråga till dig. Han undrar var gränsen går?

– Jag kommer inte svara på den.

Men var går gränsen innan det blir för sårbart för att fungera?

– Jag kan inte svara på det, vi har en jättetuff situation men fokus är bra och säker vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!