Måndagsförmiddagen bröts av ett vinande tjut. Ett brandlarm hade utlösts på Södra-Zederslund, och räddningstjänsten ryckte ut. Anledningen: Fyrverkeripjäser hade avfyrats i skolans entré.
– Vi kom ju ut ganska snabbt allihopa i ordnad trupp. Vi kunde genomsöka lokalerna och även rapportera till brandmännen att vi var ute, berättar skolans rektor Daniel Rask.
Efter dryga kvarten hade räddningstjänsten konstaterat att "branden" bestod i de fyrverkerier som avfyrats. Därefter inledde skolan en intern utredning.
– Då är det ju att fråga elever vad de har sett. Vi har ju 350 par ögon på skolan. Det är inte så att alla är positivt inställda till att stå ute i kylan och frysa i väntan på att man har kollat igenom alla lokaler så att det inte brinner, säger Rask.
Snart gick också ett mejl ut till elevernas föräldrar med information om händelsen och en uppmaning:
"Nu vädjar vi till er föräldrar att samtala med era ungdomar och kontrollera att de inte har med fyrverkerier eller smällare till skolan."
Kommer det att göras kontroller på skolan också?
– Nej det kan vi inte göra. Vi har ju inte rättigheter att muddra elever på något sätt. Vi kan ju titta i skåp och sådant där om det finns en brottsmisstanke och så vidare. Men annars så är det ju ingenting vi systematiskt kommer göra, svarar Daniel Rask.
Snarare riktar de in sig på konsekvenser för de som misstänks vara skyldiga.
– Vi hoppas ju att det kan avskräcka övriga, säger Rask.
Förutom skolans interna utredning görs en polisanmälan och de som smällt kan bli skadeståndsskyldiga för den utryckning som gjorts. De kommer inte heller att få följa med på vårens planerade studie- och skidresor. Istället får de besöka räddningstjänsten.
– Så får man en eller ett par timmars samtal där om vad det här kan leda till, vilka allvarliga konsekvenser som det här kan innebära för både en själv och för andra.
Enligt Daniel Rask har detta gjorts sedan många år vid anlagd brand på Motalas skolor. Innan vårterminens start var det några år sedan några smällare avfyrades på skolområdet, men redan förra veckan small det ett par gånger utan att larmet gick.
Var det samma personer som gjorde det då?
– Det är vi tämligen säkra på. Utredningen är inte helt klar där men nu är vi 99,9 procent säkra.
Vid liknande fall brukar det lugna sig när de skyldiga hittats, menar Daniel Rask.
– De flesta förstår ju att det här är väldigt allvarligt. Det är inte bara att bränna sig på fingrarna utan man kan bli av med händerna eller synen eller dö rent av.
Var det någon som kom till skada nu?
– Nej.