Den 10 oktober är det FN:s Världsdag för psykisk hälsa, något som märks på flera håll i Sverige. I Motala uppmärksammas dagen för femte året i rad den 9 och 10 oktober.
– Det är många som mår dåligt i dagens samhälle. Det kanske inte är så många som har en klar diagnos men som ändå känner att allt inte känns helt bra. Vi lever i en stressig vardag, med höga krav, säger Richard Lindgren, handledare på Motala Fontänhus som är en av arrangörerna.
Omkring 16 procent av svenskarna uppger att de har ett nedsatt psykiskt välmående, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten från 2016. I Östergötland ligger siffran på 13 procent. Tanken med informationsdagarna är att uppmärksamma ämnet och få fler att prata om det, säger Richard Lindgren.
– Vi vill att folk ska börja prata om psykisk hälsa och att fler får information om vart man kan vända sig för hjälp.
Under två dagar kommer flera aktörer som arbetar med psykisk hälsa att finnas på plats i Folkets hus, bland annat Motala kommun, Region Östergötland, rättspsykiatriska kliniken i Vadstena och Nationell samverkan för psykisk hälsa. Mikael Tell, som levde med psykisk ohälsa i flera år och som idag arbetar inom psykiatrin, avslutar dagarna med en föreläsning om sin resa.
Arrangemanget är till för alla.
– Aktörerna som är med riktar sig till både unga och äldre och till anhöriga. Vi kommer att vara på Folkets hus, inte i någon sjukhusmiljö, vilket jag tror är viktigt. Man kan glida in som vem som helst och kan samla på sig broschyrer och information och lyssna på presentationer om vilken hjälp som finns att få, säger Richard Lindgren.