2018 gjordes en så kallad riskvärdering av Gamla Motala Verkstad. Genomgången visar att marken är förorenad av tungmetaller, kolväteföreningar och olja. Dessa finns dock framför allt i de fyllnadsmassor som lagts ut i området. Ovanpå dessa ligger ett lager matjord. Undersökningarna visar låg spridning till grundvattnet.
I utredningen konstateras att föroreningarna framför allt ligger under hårdjorda ytor som betong och asfalt eller på stora djup. Det gör att risken att människor exponeras för dem bedöms som liten. Det finns dock ett undantag. Om marken ska användas för bostäder krävs en mer omfattande sanering och då handlar det enligt studien om stora summor.
– Ja, det handlar om stora belopp. Det kommer vi inte undan. Men vi kommer att söka bidrag för den saneringen, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
Länsstyrelsen har utrett vem som är ansvarig för föroreningarna och anser att de är så gamla att saneringen till 85 procent åligger staten. Kommunen kan därför söka om statliga bidrag.
Genomgången av byggnaderna visar också på stora utmaningar. I Plåtverkstan har bly och arsenik ansamlats i dammet i luften vilket gör att man bara får vistas där under kortare perioder. I Lokverkstan finns risk för ras av betong, i källaren är halterna av arsenik hög och det finns allvarliga anmärkningar på byggnadens bärighet av framförallt källarplanet. Traversen i 70-tonsgården är rostig och riskerar att rasa.
Här finns lite olika bedömningar kring kostnaderna, beroende på vilka åtgärder man väljer. Om alla byggnader behålls handlar det om cirka 80 miljoner kronor. Om man skulle riva Plåtverkstan så att det är möjligt att sanera marken där och eventuellt använda den för bostäder landar kostnaden på mellan 90 och 130 miljoner kronor.
Finns det en risk att kostnaderna är så stora att planerna på bostäder inte är genomförbara?
– Vi hoppas få bidrag. Vi tycker ju att det här är ett riksintresse, säger Annelie Almérus.
Företaget Motala Verkstad anses ha ansvar för resterande 15 procent av saneringen. Men de håller inte alls med om den bedömningen.
– Vi kommer att fortsätta att diskutera med dem, men det här är ett underlag som de inte kan bortse ifrån. Samtidigt vet vi att de haft det tufft med ekonomin, säger Annelie Almérus.