Positiv till att anmäla: "Bra att man får in statistik"

Måltidsverksamheten i Motala har gjort ett par tillbudsanmälningar till Arbetsmiljöverket under coronapandemin efter misstanke om att medarbetare kan ha exponerats för smitta.

Verksamhetschef Tomas Hemmingsson på Måltidsverksamheten i Motala kommun tycker det är bra att det görs tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket vid misstanke om coronasmitta.

Verksamhetschef Tomas Hemmingsson på Måltidsverksamheten i Motala kommun tycker det är bra att det görs tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket vid misstanke om coronasmitta.

Foto: Privat, MVT arkiv

Motala2021-01-26 10:00

Under de två första veckorna i år anmäldes långt fler tillbud i landet än i fjol, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Enligt Tomas Hemmingsson, verksamhetschef för Måltidsverksamheten i Motala, beror det på att arbetsgivarna fick nya direktiv från myndigheten i december. 

Hur ser du på arbetsgivarens ansvar att anmäla?

– Det är bra att man får in statistik på det, säger Hemmingsson och förklarar hur frågan hanteras i praktiken på hans arbetsplats:

– Om personal är hemma när de har symptom och konstateras vara smittade meddelar dom det. Då kollar vi när de arbetat och med vilka. Men det är inte helt lätt att tyda instruktionerna från Arbetsmiljöverket.

Coronaviruset klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Om en arbetstagare exponerats i samband med arbetet är arbetsgivaren skyldig att utan dröjsmål anmäla det, enligt Arbetsmiljöverket. Anmälan ska också ske om en arbetsgivare i efter hand får kännedom om att någon exponerats för viruset i jobbet.

Något som Tomas Hemmingsson också framhåller som viktigt i hanteringen av ett ärende är att ta hänsyn till sekretessen, samtidigt som en smittspårning måste göras.

Inom hela Måltidsverksamheten arbetar i dag cirka 170 personer, inklusive vikarier. Enligt Hemmingsson har man jobbat aktivt med att ta in vikarier på grund av förhöjd sjukfrånvaro och i dag arbetar cirka 20 av dem kontinuerligt i verksamheten. 

Efter att gymnasieskolorna stängde har kockar och måltidsbiträden också kunnat erbjudas nya, tillfälliga arbetsplatser.

– Vi fördelar personalen där den behövs och hittills har vi klarat oss.

Verksamhetschefen berättar att man, för att minska riskerna för smitta, pratar mycket om att stanna hemma vid symptom samt att hålla avstånd på arbetet, något som ibland kan vara svårt.

Om personalläget skulle försämras, säger han, måste prioriteringar göras. Det kan innebära ändringar i matsedeln genom att gå från tre till ett alternativ. I skolorna skulle tillfälligt engångstallrikar kunna införas.

Lasarettsköket, som tillhör Måltidsverksamheten i Motala kommun, levererar mat till vårdboenden, lasarettsavdelningar samt Rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.  I Måltidsverksamheten ingår även skolkök och förskolekök. Mariebergskolan, Carlsund, Platen och Norra Skolan lagar mat till sig själva samt ytterligare enheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!