Pontus hyr ut båtar till turister som vill åka på Göta kanal

Vill man prova något nytt och inte hyra sommarstuga, campa eller tälta kan man testa att hyra en båt på Göta kanal, trots att man inte har mycket sjövana.

Pontus hyr totalt ut nio båtar. Verksamheten utgår från Motala.

Pontus hyr totalt ut nio båtar. Verksamheten utgår från Motala.

Foto: Lina Gillman

Motala2024-07-16 15:00

– Man kan säga att du liksom är skeppare med din egna besättning, säger Pontus Björsner som driver Göta Kanal Charter. 

Företaget satsar på uthyrning av fritidsbåtar på Göta Kanal och sedan 2014 ägs verksamheten av Pontus.

Inför högsäsongen möts vi vid Svarta Gatan i Motala, mitt emot Mallbodens café, där han är i full gång att fixa med båtarna.

– Några är uthyrda och ute på kanalen, men de flesta är kvar här och görs redo inför sommaren.

undefined
Pontus Björsner har drivit sin båtuthyrning sedan 2014.

Hur ser konceptet ut?

– Jag har tre olika rutter man kan välja på, antingen tur och retur Söderköping, Kinda eller Sjötorp. Start och mål utgår från Motala. Sen får man en plan att följa varje dag där man sover i en ny gästhamn varje natt. Allt är förberett och bokat så det ska vara så enkelt som möjligt.

Vilken rutt är mest populär?

– Det är Söderköping och Kinda.

Varför tror du Sjötorp inte är lika populär?

– Jag skulle rekommendera den rutten vid en tvåveckors resa, eller till den lite mer erfarne skepparen och återkommande gäster. Rutten kräver att man korsar sjön Vättern och det kan kräva att man är lite mer sjöerfaren. 

undefined
Tre rutter finns att välja på, man kan åka till Söderköping, Kinda eller Sjötorp.
undefined
Även om Pontus rekommenderar att man har lite båtvana så är det inget krav.

Det behövs ingen speciell licens för att köra båtarna men Pontus rekommenderar att man har kört båt tidigare, även om det inte är något krav.

Blir det inte svårt när man exempelvis ska slussa och inte har tillräckligt med kunskap?

– Gällande slussning så får man tydliga instruktioner av mig innan avfärd, samt att jag har folk på plats vid slussningen som hjälper dem om något är oklart.

Har du varit med om att det hänt någon olycka?

– Ja, det var ett barn som kom emot spaken som kör framåt när en vuxen hade glömt att stänga av motorn. Båten körde in i en annan båt men det gick bra för alla och ingen skadades. Det var en av elbåtarna och de kan vara så tysta att man inte hör om motorn är på. Då kan olyckan vara framme, säger Pontus och ler. 

Tre av hans totalt nio båtar går på el och han planerar att konvertera om fler.

– Det är mer behagligt med elbåtar, både för passagerare och för kanalen. De är tysta och svävar mer fram, det gör att man hör och känner allt runt omkring sig mer. 

undefined
Tre av de nio båtarna Pontus hyr ut drivs på el. Hans ambition är att framtiden konvertera de resterande båtarna till el också.

Vad är charmen med att semestra med båt tycker du?

– Just nu när jag lagar allt som har pajat under vintern och de står på land så ser jag inte mycket charm. Det räcker med att båtarna lämnar vattnet på hösten så går alltid något sönder. Båtar är gjorda för att vara i vattnet då håller de alltid, säger han och skrattar.

– Det är trevligt att åka med familj eller kompisgänget. Det blir alltid trevligt häng och mycket prat på en båt. Kvalitetstid helt enkelt med mycket minnen. 

Många som hyr är turister från andra länder.

– Runt 85 procent är från utlandet och det är ofta flera familjer som hyr båtarna tillsammans. På så sätt får man också ner kostnaderna.

undefined
Pontus skämtar om att båtar går sönder så fort man tar upp dem på land. När de väl är lagade och i vatten igen så går de som smort.
undefined
Båtarna är olika stora och tar besättning från fyra till tio personer.

Är det dyrt?

– Det kostar mellan 12 000 och 39 000 kronor för en vecka, men i den kostnaden ligger en kanalavgift med som är mellan 6 000 till 8 000 kronor. Klart att det blir en slant, men det är en större kostnad att åka utomlands en vecka med familjen och jag skulle vilja påstå att det här blir mer minnesvärt.

Om man vill maxa sin båtsemester på kanalen har Pontus flera tips. 

– Kolla upp rutten i förväg och ta reda på vilka sevärdheter som rekommenderas vid varje stopp. Det gäller extra mycket om vädret är dåligt. Det finns mycket roliga saker att göra på vägen även om vädret skulle vara sisådär. Sällskapsspel är ju alltid kul att ha med sig och gör badstopp på vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!