S vänder om Tegelviken – blev nedröstade

S ville avsluta detaljplanearbetet för byggandet av bostäder vid småbåtshamnen i Tegelviken för att värna båtklubben. Det ansåg majoriteten skulle skicka fel signaler och röstade för att projektet ska fortsätta.

Socialdemokraterna ville värna båtklubben och stoppa detaljplanearbetet för byggandet av bostäder vid småbåtshamnen i Tegelviken. Ett förslag som röstades ner av Samverkan i Motala som vill se att frågan utreds under detaljplaneprocessen.

Socialdemokraterna ville värna båtklubben och stoppa detaljplanearbetet för byggandet av bostäder vid småbåtshamnen i Tegelviken. Ett förslag som röstades ner av Samverkan i Motala som vill se att frågan utreds under detaljplaneprocessen.

Foto: Motala kommun

Motala2023-07-27 07:57

Förra våren påbörjades detaljplanearbetet för att bygga ett 40-tal bostäder med Kosterkänsla vid Tegelvikens småbåtshamn. Ett spektakulärt projekt som det varit en hel del diskussioner kring. Därför ville kommunens tjänstemän ha ett godkännande från politikerna att fortsätta arbetet. 

– Normalt sett tar man inte såna här beslut. Vi har gett ett positivt planbesked och arbetet har satt igång. Men det har varit mycket turer under det här projektets gång och därför ville tjänstemännen säkerställa politikernas ställningstagande, säger kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M). 

Nu togs också beslutet att planarbetet ska fortsätta. Men det först efter att Samverkan i Motala vunnit omröstningen i ärendet med 7-4. För Socialdemokraterna har ändrat uppfattning i frågan. Det för att värna båtklubben.

– Vi har ingenting emot att det byggs och vi har inget emot företaget som vill exploatera. Men vi känner att vi inte vill förstöra för en väl fungerande verksamhet. Därför yrkade vi för att för att avsluta detaljplanearbetet, säger oppositionsrådet Elias Georges (S). 

Georges lyfte också att kommunen idag inte har en samlad strategi för båthamnar, uppställningsytor och sjösättningsytor. 

– Jag tycker att det vore att börja i rätt ände att ta fram en sådan. Sen vet vi att det finns risk för överklaganden och vi vet inte hur Länsstyrelsen ställer sig till det här strandnära boendet. Så det finns en del utmaningar. Väger man in det landade vi i att vi vill vara ärliga mot både företaget och föreningen och klippa av det här detaljplanearbetet, säger Georges.

Det höll inte Mark Henriksson med om.

– För mig är det ett märkligt agerande. Det är som Elias säger, det finns mycket frågetecken. Från länsstyrelsen, hur grannar ställer sig till projektet och hur vi löser frågan med båtklubben. Men sånt provar man i samråd och granskningsprocessen när man jobbar fram detaljplanen. Företaget är ju de som tar kostnaden för detaljplanen och de är beredda att gå in med de kostnaderna. Utifrån det ser vi att det är rimligt att låta processen ha sin gång och reda ut de här frågorna, säger han. 

Han fortsätter:

– Att inte utreda det tycker vi skapar ett tråkigt incitament. Hur ska man då som exploatör som tittar på Motala tänka? Ska man vara beredd på att projekt kan dras undan innan de är klara? Jag tycker det skickar fel signaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!