Efter politisk oenighet: Bris får 91 000 kronor

Bris sökte 91 000 kronor i bidrag från kommunen, men om de skulle få pengarna var länge oklart. Efter politisk oenighet kom så beslutet: pengarna betalas ut.

Bris har ansökt om ett bidrag på 91 000 kronor från kommunen. Efter politisk oenighet kom beslutet: pengarna betalas ut.

Bris har ansökt om ett bidrag på 91 000 kronor från kommunen. Efter politisk oenighet kom beslutet: pengarna betalas ut.

Foto: Lillian Andersson, Fredrik Sandberg/TT

Motala2022-12-28 09:07

Tjänstemännens förslag var att säga nej till ansökan, vilket M, L och C stödde. Socialnämndens ordförande, Maths Andersson (L), påpekar att Bris är verksamma över hela landet. Verksamheten får i huvudsak sina medel från företag, allmänhet och offentliga bidrag.

– Då känner vi att det här är mer en riksangelägen fråga, säger han.

undefined
Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande fram till och med årsskiftet.

V, S och SD gick däremot samman och fick igenom att Bris får bidrag på 91 000 kronor, som de ansökt om. Marianne Walter (S) ser positivt på beslutet.

– Vi tycker att man ska gynna det här sociala arbetet och hjälpa till i de mindre kommunerna, även om Bris ligger i Linköping nu. Av solidaritet tycker vi att alla kommuner ska vara med och bidra, säger hon.

Bris är en nationell organisation och socialnämnden går back med många miljoner. Är det då rimligt att ge 91 000 kronor till Bris? 

– Ja, vi tycker att det är viktigt. Annars ska man vara med, men man ska inte betala någonting. Vi ser det här som första steget till att få någon att prata med. Vi ser det inte som någon stor summa egentligen, säger Marianne Walter (S).

undefined
Marianne Walter (S) ser positivt på att Bris tilldelas det bidrag som de ansökt om.

Samtidigt menar Maths Andersson (L) att bidraget faller utanför kommunens regelverk om att ha minst 15 medlemmar folkbokförda i kommunen. Där finns olika uppgifter om hur kriterierna uppfylls.

– Vi har vårt regelverk. Vi tycker att Bris egentligen faller lite utanför det. Det är en riksorganisation och de har ingen lokal verksamhet och förankring på det sättet, säger han.

Bris ser att en större andel frågor nattetid rör suicid och självskada. Hur kan Motala kommun göra motsvarande arbete för kommunens barn och unga?

– Kommunens arbete via socialtjänsten fungerar dygnet runt, oavsett om Bris eller andra organisationer finns. Vi har det ansvaret. Det är jättebra att det finns ideella organisationer som går in och gör en samhällsinsats, det kan vi aldrig underskatta, men det är inte så att barn lämnas åt sidan, inte tas om hand och inte får det stöd som de har rätt till. Inget står och faller på den här typen av organisationer.

Maths Andersson (L) lyfter att de måste ta ansvar för nämndens ekonomi.

– Jag som ordförande måste se varifrån vi tar sådana här pengar. Vi måste ansvara för den ekonomi vi har, även om det här i förhållande till vår storlek på budget är litet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!