Tungt politikerbesked: Lalandiamarken ska inte säljas för billigt

Kommunens kostnader för Lalandiaområdet har stigit. Nu beräknas planläggning, markköp och kringkostnader hamna på över 74 miljoner kronor. Men politikerna räknar fortfarande med stora intäkter framöver.

Folkets parkområdet är i dag öde. Men kommunens politiker hoppas fortfarande på en lyckad försäljning och en etablering som ska ge effekt för Motala.

Folkets parkområdet är i dag öde. Men kommunens politiker hoppas fortfarande på en lyckad försäljning och en etablering som ska ge effekt för Motala.

Foto: Peter Calén

Motala2024-09-10 18:00

När Lalandia drog sig ur gjorde kommunen en kalkyl som visade att projektet totalt skulle kosta kommunen cirka 71 miljoner kronor för bland annat markinköp och detaljplanearbetet. Nu har kommunen ny kalkyl. Den visar att kostnaderna lär landa på 74,1 miljoner kronor. Då ingår bland annat kostnader för markköp (26,4 miljoner kronor), planarbetet (13,4 miljoner) och rivningskostnader (2,1 miljoner).

När man skulle sälja till Lalandia sattes ett fast pris om 61 miljoner kronor för all mark. 

– Det var utifrån en värdering som gjordes då. Vi använder den fortfarande, men den är nog inte rättvisande längre, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

undefined
Mark Henriksson (M) menar att de kommer att säga nej till de exploatörer som vill köpa den tidigare Lalandiamarken för billigt.

Nu säger man därför istället att vid varje försäljning av något av områdena så ska det göras en ny markvärdering.

– Då kommer vi att räkna hem de kostnader som vi haft, säger Elias Georges (S).

61 miljoner är vad ni räknade med att få från Lalandia. Räknar ni med att ni ska få mer framöver?

– Jag tänker att man tittar på varje etablering och vilket värde den kan skapa för Motala. När det gäller Lalandia så gjorde man en avvägning. Många tyckte att det var ett billigt pris som Lalandia skulle få köpa marken för. Jag tror spontant att vi kommer att kunna få en betydligt högre intäkt än det som står i exploateringskalkylen i dag, säger Mark Henriksson.

Elias Georges gör samma bedömning.

– Man skulle bli förvånad om markvärdet har sjunkit. Mark- och fastighetspriser stiger över tid. Varför skulle vår mark sjunka i värde över tid. Så vi räknar med att vi räknar hem de här kostnaderna den dagen marken värderas. Något annat är oacceptabelt, säger han och fortsätter:

– Då säljer vi det för billigt. Vi ska ha marknadsvärdet.

undefined
Elias Georges (S) menar att kommunen har rådighet över områdena som skulle säljas till Lalandia. Det ska utnyttjas.

Mark Henriksson menar att det skulle vara, som han uttrycker det, "en katastrof" om det skulle bli så att man inte kan göra något med detaljplanerna.

– Då står vi med bara kostnader och inga intäkter. Vi har ju tagit kalkylerade kostnader för att skapa ett mervärde. Och blir inte det av så är det inte bra, säger han.

Ni säger att ni i dag inte har några intressenter. Ni beräknas ha kostnader på över 74 miljoner. Ni pratar om att ni vill hitta rätt aktör. Men finns det en risk att ni ändå kommer att behöva sälja billigare eller till en mindre önskad aktör för att ni inte får fram något annat alternativ?

– Det tänker inte jag. De kostnader som är i projektet är i stort sett upparbetade redan. Så för oss är den stora vinsten att kommunen har full rådighet över marken och kan ta fram en produkt som vi tror på tillsammans med en exploatör. Så nej, jag ser inte den faran, säger Mark Henriksson.

Så då får det hellre stå tomt än att ni säljer till någon som ni inte är helt nöjda med eller någon som inte betalar tillräckligt?

– Utifrån mitt perspektiv: ja. Vi är inte på ekonomisk obestånd så att vi måste paniksälja, säger han.

– Det här är ju inte bara en försäljning av mark som det här handlar om. Utan det ska bli etableringar som genererar intäkter i form av arbetstillfällen och nyetableringar över tid också, tillägger Elias Georges.

Mark Henriksson förklarar ett en enkel väg för kommunen, om man nu bara ville få in intäkter på markförsäljningen, skulle vara att sälja området som villatomter. Den möjligheten ges dock inte ens i detaljplanerna.

– Men vi vill inte det för vi vill se de vidare effekterna som etableringar kan ge kommunen, säger Mark Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!