På sociala medier florerar konton som säljer vapes. I Motala finns just ett sådant. Majoriteten av dess följare är barn. Av de 60 följare vi tittat på kan vi se att minst 80 procent av dem, är under 18 år.
I juli i år gick polisen i Motala ut på Instagram och skrev ett inlägg om riskerna kring vapes och ungdomar, för att uppmärksamma allmänheten och föräldrar. De skriver i sitt inlägg att de mött barn så unga som 10 år som har setts använda vapes.
– Det känns ganska utbrett och det som är oroväckande är att det går ganska lågt ner i åldrarna. Ibland är det mellanstadieålder på vissa ungdomar, säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.
Vapes går även under namnen "e-cigarett" och "e-cigg". Namnet "vape" kommer ifrån engelskans ord för "vaporize", vilket översätts till svenskans "förånga". I en rapport av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), visar den att vätska till vapes gick från 4 000 sålda liter 2021, till 14 000 liter 2022 – det är en ökning med 350 procent. I CAN:s nationella skolundersökning från 2023 visar statistik att nästan var femte niondeklassare i Sverige hade använt en vape under den senaste månaden.
– Man ser att ungdomar inte vet mycket om det. Det känns ofarligt, det är fräscht, det smakar gott. Någonstans är det sociala medier som speglar den bilden av det, säger Anna Thörnqvist, samordnare för ANDTS och psykisk hälsa på Motala kommun.
Vilka risker är det som finns med att vapea?
– För unga speciellt så blir man snabbare beroende av nikotinet. Vi har även sett fler anmälningar om akut nikotinförgiftning.
Polisen i Motala vet om denna typ av konton som florerar, men Björn Borg menar att det inte är enkelt att komma åt dessa alla gånger.
– Ja vi har sett en del säljkonton på Snapchat, exempel att det finns vapes. Sen har även någon i skolan uppmärksammat att det har sålts, påpekar han.
Hur jobbar polisen med att komma åt dem som säljer vapes till minderåriga?
– Ja det är den svåra biten. En del var att vi ville gå ut med att vi ser problemet och uppmärksamma föräldrar på det. Sen att vi gör tillsyn på de försäljningsställen som säljer tobak och vapes, svarar Björn Borg och fortsätter:
– På nätet är det svårare att komma åt, på exempelvis Snapchat. Där är det mer att man får uppmana föräldrar att uppmärksamma om vad barnen gör och vad de har i sina telefoner. Den delen är väldigt svår för oss att komma åt.
Vi har kontaktat Motalakontot, men inte fått svar.