Polisens varning: "Ibland är det mellanstadieålder på vissa"

I Motala finns det ett konto som säljer vapes, en elektrisk cigarett – majoriteten av kontots följare, är barn. "Vi ser problemet och vill uppmärksamma föräldrar på det", säger Björn Borg.

"Vapes", eller "e-cigg" som de också kallas har ökat i populäritet hos ungdomar de senaste åren. Enligt Anna Thörnqvist, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och psykisk hälsa på Motala kommun, menar hon att sociala medier visar en felaktig bild om vapes, och vill därför påtala vilka risker som finns med dem.

"Vapes", eller "e-cigg" som de också kallas har ökat i populäritet hos ungdomar de senaste åren. Enligt Anna Thörnqvist, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och psykisk hälsa på Motala kommun, menar hon att sociala medier visar en felaktig bild om vapes, och vill därför påtala vilka risker som finns med dem.

Foto: Maria Johansson

Motala2024-10-02 07:05

På sociala medier florerar konton som säljer vapes. I Motala finns just ett sådant. Majoriteten av dess följare är barn. Av de 60 följare vi tittat på kan vi se att minst 80 procent av dem, är under 18 år. 

I juli i år gick polisen i Motala ut på Instagram och skrev ett inlägg om riskerna kring vapes och ungdomar, för att uppmärksamma allmänheten och föräldrar. De skriver i sitt inlägg att de mött barn så unga som 10 år som har setts använda vapes.

– Det känns ganska utbrett och det som är oroväckande är att det går ganska lågt ner i åldrarna. Ibland är det mellanstadieålder på vissa ungdomar, säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

undefined
Områdespolisen i Motala har fått uppgifter om att barn så unga som 10 år har setts använda vapes. Det fick polisen att reagera och lägga ut ett inlägg om faran med vapes.

Vapes går även under namnen "e-cigarett" och "e-cigg". Namnet "vape" kommer ifrån engelskans ord för "vaporize", vilket översätts till svenskans "förånga". I en rapport av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), visar den att vätska till vapes gick från 4 000 sålda liter 2021, till 14 000 liter 2022 – det är en ökning med 350 procent. I CAN:s nationella skolundersökning från 2023 visar statistik att nästan var femte niondeklassare i Sverige hade använt en vape under den senaste månaden. 

– Man ser att ungdomar inte vet mycket om det. Det känns ofarligt, det är fräscht, det smakar gott. Någonstans är det sociala medier som speglar den bilden av det, säger Anna Thörnqvist, samordnare för ANDTS och psykisk hälsa på Motala kommun.

Vilka risker är det som finns med att vapea?

– För unga speciellt så blir man snabbare beroende av nikotinet. Vi har även sett fler anmälningar om akut nikotinförgiftning.

Polisen i Motala vet om denna typ av konton som florerar, men Björn Borg menar att det inte är enkelt att komma åt dessa alla gånger.

undefined
Ett konto som cirkulerar bland ungdomar och barn i Motala lägger ut kampanjer och försöker locka till att köpa deras produkter. Men det finns ingen åldersgräns, de är inte ett registrerat företag och det finns inga uppgifter till de som driver kontot. Dessutom är majoriteten av de som följer och interagerar med kontot, barn.

– Ja vi har sett en del säljkonton på Snapchat, exempel att det finns vapes. Sen har även någon i skolan uppmärksammat att det har sålts, påpekar han.

Hur jobbar polisen med att komma åt dem som säljer vapes till minderåriga?

– Ja det är den svåra biten. En del var att vi ville gå ut med att vi ser problemet och uppmärksamma föräldrar på det. Sen att vi gör tillsyn på de försäljningsställen som säljer tobak och vapes, svarar Björn Borg och fortsätter:

– På nätet är det svårare att komma åt, på exempelvis Snapchat. Där är det mer att man får uppmana föräldrar att uppmärksamma om vad barnen gör och vad de har i sina telefoner. Den delen är väldigt svår för oss att komma åt.

Vi har kontaktat Motalakontot, men inte fått svar.

undefined
Bilden till vänster togs samma dag som vi informerade kontot i Motala om att vi skulle skriva denna artikel. Vi frågade varför de inte hade en 18-årsgräns i informationen på kontot och hur det kom sig att de hade så pass många unga följare. Vi fick inget svar – men dagen efter dök en 18+ symbol upp på kontot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!