Polisen vill öva mot terror med drönare

Polisen vill använda drönare för att öva mot terrorism. Motala och Vadstena kommuner har tillfrågats om sin inställning till flygningarna.

Drönare.

Drönare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Motala2017-01-19 07:30

Kameraövervakning med drönare behövs vid övning av terrorhändelser och annan grov brottslighet. Det menar Polisens nationella operativa avdelning, som har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen i Stockholm.

Flera kommuner, däribland Motala och Vadstena, har nu ombetts att inkomma med ett yttrande eftersom tanken är att verksamheten ska ske på olika platser i landet. Syftet är att träna i autentisk miljö helt olik den som används på Polishögskolan eller militära övningsområden. Övningarna kan till exempel ske i rivningsobjekt, eller byggnader som ska renoveras för övning, men även till havs.

När flygningarna sker på annan plats i Sverige än på Polishögskolans område eller på militärt övningsområde kommer polispersonal finnas på plats som informerar om att verksamheten pågår. Bilder eller film där allmänheten eventuellt kommit med kommer omedelbart att tas bort efter övningens genomförande, enligt ansökan.

Drönare beskrivs som ett verktyg och komplement till den befintliga helikopterverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om